Rusija bi morala odločitev o diplomatskem priznanju mednarodno nepriznanih republik preklicati ali je ne uresničiti, so še sporočili z nemškega veleposlaništva pri ZN. Omenjene države so tudi zahtevale razjasnitev zadnjega zračnega incidenta v zračnem prostoru nad Abhazijo, ki naj jo opravi opazovalna misija ZN v Gruziji (Unomig).

Gruzija je v ponedeljek Rusijo obtožila agresije, potem ko naj bi v nedeljo ruski lovec v Abhaziji sestrelil vohunsko letalo brez pilota. Namestnik gruzijskega zunanjega ministra Grigol Vačadze je ob tem še zanikal, da bi bilo sestreljeno letalo gruzijsko.

Moskva: Gruzijsko vohunsko letalo so sestrelile abhazijske protiletalske sile

Rusko zunanje ministrstvo je nato v torek zatrdilo, da so vohunsko letalo brez pilota, ki naj bi bilo gruzijsko, v nedeljo v Abhaziji sestrelile abhazijske protiletalske sile in ne ruske, kot trdi Tbilisi. Moskva je ob tem prelet letala označila kot kršitev mirovnega sporazuma iz leta 1994, s katerim so se končali spopadi v separatistični gruzijski pokrajini Abhaziji.

Rusija sodeluje z gruzijskimi separatističnimi regijami

Abhazija je leta 1992 razglasila neodvisnost od Gruzije, vendar njene vlade ne priznavajo ne v Tbilisiju ne v mednarodni skupnosti. S podporo Moskve je Abhazija leta 1993 s svojega območja pregnala gruzijske vladne sile, premirje pa od leta 1994 nadzorujejo mirovne sile ZN in Skupnosti neodvisnih držav. Gruzija Moskvo obtožuje, da nudi režimu v Abhaziji vojaško, politično in finančno pomoč.

Druga gruzijska separatistična regija, ki ima prav tako tesne vezi z Rusijo, je Južna Osetija, ki je v začetku 90. let prejšnjega stoletja enostransko razglasila neodvisnost od Gruzije in zahtevala združitev z rusko republiko Severna Osetija. Izbruhnila je vojna z gruzijsko vojsko, ki so jo ustavili z mirovnim sporazumom leta 1992 in s prihodom ruskih mirovnih sil v regijo. Leta 1996 sta se strani sporazumeli o mirni rešitvi spora, vendar se o dokončnem statusu območja nista dogovorili.