Učiteljica osnovne šole Salvo d'Acquisto je ob tem komentirala, da je pozitivno vsaj to, da otroci o mafiji in Camorri danes govorijo zelo jasno. Pred desetimi leti sta bili ti dve besedi tabu, nihče ni želel v zvezi s tem ničesar ne slišati ne povedati.

"Moja četrt je zelo velika in v njej kraljujejo Camorra in odpadki," je napisala osnovnošolka Francesca. "Camorra nas ščiti, a če se med seboj skregajo, jim ni mar za nikogar; začnejo streljati in večkrat ubijejo nedolžne ljudi," je dodala.

Ob prebiranju osnovnošolskih spisov so se učitelji večkrat znašli pred konceptom mafijskega vladarja, kateremu otroci zaupajo. Neki deček je, na primer, napisal: "Nekateri ljudje Camorro sovražijo, jaz pa ne. Pravzaprav celo mislim, da brez nje ne bi mogli živeti, ker nas vse varuje. To, da moramo vsi plačevati za zaščito, se mi ne zdi pravično, a tako vsaj vemo, da nam nihče nič ne more".

Ob teh mislih je v spisih sicer prisotno tudi zavedanje, da je kriminalna organizacija povezana s smrtjo: "Camorra pri nas obstaja in mi jo dobro poznamo," je napisala Valeria, "ker se vse dogaja pred našimi očmi, na primer preprodaja mamil. To vidimo vsak dan. Veliko mladih se začne s kriminalom ukvarjati že pri trinajstih letih. Ko si enkrat noter, ne prideš več ven. Če se želiš od organizacije oddaljiti, te ubijejo."

Direktor omenjene šole opozarja na dramatične razmere in poziva k čimprejšnjemu ukrepanju. Eden od učiteljev pa je opozoril, da je treba otrokom takoj razjasniti razliko med dobrim in zlim, ker bodo v nasprotnem primeru v prihodnje postali sovražniki, proti katerim se bo morala boriti družba.