Komisija se je včeraj razšla v »prijateljskem in dobrososedskem ozračju«, vendar brez dogovora. Na vprašanje, zakaj so se šele zdaj prvič sestali, pa nam je eden od članov iz Hrvaške odvrnil: »To vprašajte vaše!« "Pogovarjali smo se v dobrososedskem ozračju, nič se nismo kregali, saj med nami ni bilo politikov, pač pa le strokovnjaki za mednarodno pravo in sodelavci zunanjih ministrstev obeh držav," nam je dejal eden od sodelujočih v mešani slovensko-hrvaški komisiji za mejo, ki se je prvič sestala včeraj na Reki.

Čakajoči na volitve

Komisijo sestavlja štirinajst mednarodnopravnih strokovnjakov (po sedem iz vsake države), njihova naloga pa je slovenski in hrvaški vladi ponuditi sporazum o tem, pred katerim mednarodnim organom bosta reševali svoj mejni spor.

Soglasje o tem včeraj še ni bilo doseženo, omenjeni sporazum pa po naših informacijah skoraj gotovo ne bo potrjen pred septembrom, saj naj bi Hrvaška počakala, da bodo mimo državnozborske volitve v Sloveniji.

Dr. Miha Pogačnik, vodja slovenskega dela mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov, je ocenil, da ni razlogov, da ne bi strokovnjaki teh vprašanj, neodvisno od dnevne politike, reševali tudi med volilno kampanjo v Sloveniji. Dr. Davorin Rudolf, ki vodi hrvaški del ekipe, pa je dodal: "Mi bomo dejstvo, da se v Sloveniji bližajo volitve, imeli v mislih."

Hrvaška je tudi včeraj vztrajala, da bi mejni spor med državama reševalo Meddržavno sodišče v Haagu. "To sodišče ima bogato prakso s tovrstnimi spori, ima tudi zelo profesionalne sodnike in možnost, da spor, ki se po nepotrebnem vleče že toliko let, po hitrem postopku reši tudi manjši svet petih sodnikov," je pojasnil Rudolf.

Slovenska stran poleg omenjenega sodišča tehta tudi med stalnim arbitražnim sodiščem in ad hoc arbitražo, zato glede tega vprašanja včeraj še ni bilo soglasja, skušali pa ga bodo doseči na naslednjem srečanju, ki bo konec maja nekje v Sloveniji.

Razlika le v "strokovnih odtenkih"

Pogačnik je po včerajšnjem sestanku, ki je trajal dve uri (prvo polovico mu je predsedoval Rudolf, drugo pa Pogačnik), povedal, da je pri tem, katera mednarodna institucija bo reševala slovensko-hrvaški spor, razlika le v strokovnih odtenkih.

Na vprašanje, zakaj Slovenija še vedno tehta med tremi razsodniki, pa je odgovoril: "Nismo želeli zapreti strokovnih možnosti za predložitev spora kateri koli od treh alternativ, ki pa so si z vidika postopka, razmišljanja in tudi identitete sodnikov zelo blizu oziroma se utegnejo celo prekrivati. Tudi v ad hoc arbitraži lahko namreč nastopajo sodniki Meddržavnega sodišča v Haagu."

Pogačnik je še dodal, da je za Slovenijo najpomembnejše to, da bo rešitev spora pravična. "To bo imperativ, ki ga bo naša država dala kot napotek za nadaljnje reševanje tega vprašanja," je poudaril Pogačnik.