Zbrane so nagovorili predsednik republike Danilo Türk, minister za kulturo Vasko Simoniti, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, predsednik Strokovnega združenja založnikov in knjigotržcev Slovenije Mitja Zupančič ter predsednik organizatorja sejma, Društva slovenskih pisateljev (DSP), Slavko Pregl.

Prav knjiga zagotavlja kvaliteto našega razmišljanja, intelektualnega ustvarjanja in razvoj, meni Danilo Tĕrk, ki je poudaril slovensko produktivnost pri izdajanju knjig ter pomen tržne inovativnosti. Vasko Simoniti je v geslu sejma "Jezik je svet" prepoznal mnoge pomene, med drugim vidi jezik kot gradivo za pesem ali zgodbo, skozi katero lahko spregovorijo odlični avtorji. Dodal je, da si tudi na ministrstvu že nekaj let prizadevajo za dvig bralne kulture: "V ta namen smo ustanovili Javno agencijo za knjigo, ki je dober obet za avtorje, bralce in kupce knjig." Prav tako je lasten prispevek k dvigovanju knjižne kulture poudaril župan Zoran Janković, ki zbranim ni pozabil omeniti, da so v zadnjem letu v prestolnici odprli dve novi knjižnici. Potem ko je predstavnik založnikov in knjigotržcev lani pomotoma izpadel iz uvodnega govora, je tokrat predsednik strokovnega združenja Mitja Zupančič prebral obete, ki so jih zapisali že lani. Poleg želje, da začne agencija za knjigo končno delovati, je izrazil še pričakovanje, da bi v Trubarjevem letu znali poskrbeti za materni jezik, "da bo zdrav in šegav, govorjen in zapisan z odliko". Predsednik DSP Slavko Pregl je svoja pričakovanja usmeril na državne funkcionarje, med katerimi rad vidi tudi bralce, saj ti bolje razumejo s knjigo povezane težave. Na odprtju sejma so razglasili tudi zmagovalca natečaja za najboljšo kratko zgodbo, ki jo podeljujeta DSP in revija Sodobnost, ter dobitnika nagrade za najboljši esej, ki jo podeljuje omenjena revija. Nagrado za najboljšo kratko zgodbo je po zaslugi "učinkovite enostavnosti" prejel Mitja Šegina, najboljši esej z naslovom Gledališče in etika pa je spisal Miha Pintarič.

V prihodnjih dneh se lahko podate na sprehod do letnega vrta Društva slovenskih pisateljev, kjer bo vse dni do konca sejma potekal knjižni bazar z literarnim maratonom na odprtem odru, sicer pa se lahko v okviru sejma udeležite tudi mnogih literarnih branj, pogovorov, srečanj in koncertov. Kot že pretekla leta je tudi letos Kongresni trg živahno sejemsko prizorišče, kjer se lahko temeljito založite s knjigami po znižanih cenah, sejem pa hkrati poteka tudi v Mariboru, Celju, Velenju, Novem mestu, Kopru ter drugod.