Posvet je potekal pod naslovom Primož Trubar, vodil pa ga je direktor urada Drago Čepar. Kot gosta sta o Trubarju kot književniku in duhovniku spregovorila Igor Grdina in Viljem Kerčmar.

Igor Grdina z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU je Primoža Trubarja predstavil kot utemeljitelja slovenskega jezika in književnosti. Predstavil je tudi njegova dela in njegovo vsestransko razgledanost. "Ni napisal le knjige, ampak je postavil književnost," je povedal Grdina.

Kot je dejal, je bil Trubar prvi, ki je slovensko deželo omenil kot eno deželo. Zelo veliko pa je storil tudi za širjenje evangelija med južnimi Slovani in eksplozijo ustvarjalnosti tistega obdobja, je dejal.

Duhovnik Evangeličanske Cerkve Viljem Kerčmar je v svojem nagovoru poudaril, da je bil Primož Trubar v prvi vrsti duhovnik in šele nato vse drugo. "Njegova teologija ni bila nikoli sama sebi namen, ampak je bila vedno odziv časa. Bila je uporabno življenjska, v ospredju je bil človek z vsemi svojimi potrebami," je dejal Kerčmar. Dodal je, da sta bila kljub temu Božja beseda in Kristusov evangelij ves čas njegove smernice.

Posveta se je kot navajajo na uradu za verske skupnosti udeležilo 33 predstavnikov 16 cerkva in drugih verskih skupnosti.