"Slovenija ima kot vse druge države članice nekatera vprašanja, vzame si čas za premislek, lahko tudi nasprotuje odpiranju ali zapiranju kakšnega poglavja, ampak to je vse v skladu z bodisi našimi pravicami bodisi z zakoni, ki vladajo v EU," je pojasnil. "Mnoge države imajo svoja vprašanja, svoje pripombe, tudi Slovenija," je dodal.

Tako se je minister odzval na navedbe hrvaške strani, da Slovenija tudi po rešitvi problema zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu še vedno blokira pogajanja Hrvaške z EU. Slovenija že nekaj časa zadržuje odpiranje dveh pogajalskih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU, je pred dobrim tednom ocenil hrvaški predsednik Stipe Mesić za hrvaški radio.

Hrvaška bo 21. aprila v Bruslju odprla dve novi poglavji v pristopnih pogajanjih z EU, med slovenskim predsedovanjem pa hrvaška stran računa še na odprtje štirih ali petih poglavij. Hrvaška je doslej odprla 16 od 35 poglavij ter začasno zaprla dve. Hrvaška stran sicer napoveduje, da bo do konca leta odprla vsa poglavja.

Za to se zavzema tudi Francija, ki bo EU predsedovala za Slovenijo. Hrvaška naj bi v pristopnih pogajanjih z EU do konca tega leta odprla vsa poglavja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med nedavnim obiskom v Zagrebu hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću zagotovil francoski državni sekretar za evropske zadeve Jean-Pierre Jouyet.

Evropska komisija bo jeseni ob predstavitvi rednih letnih poročil o napredku držav Zahodnega Balkana na poti v EU predstavila ciljni časovni načrt za sklenitev tehničnih pogajanj Hrvaške z EU v letu 2009 pod pogojem, da Hrvaška izpolni vse določene pogoje, je marca napovedal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Prvi pogoj je, da izpolni vsa merila za odprtje poglavij do junija 2008," je tedaj poudaril Barroso. Upoštevati mora vse pravne obveznosti v okviru sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju ter splošne pogoje v procesu pridruževanja in stabilizacije, nujno pa mora izboljšati tudi upravljanje finančnih sredstev EU v projektih Phare in Ipa, je pojasnil.

Merila za odprtje poglavij je nujno izpolniti do junija, je v začetku meseca poudaril Rehn. "Sicer časovni okvir za sklenitev tehničnih pogajanj postane skoraj neizvedljiv. Zato se držimo tega roka," je pozval. Rehn je še poudaril, da je zavel svež veter v pristopnem procesu Hrvaške in da ne vidi razlogov za ovire, če bo Hrvaška izpolnila svoje naloge.

Minister Rupel je danes v Bruslju na institutu za evropske študije bruseljske univerze ULB predaval o notranjih in zunanjih izzivih EU, pri čemer se je osredotočil predvsem na notranje izzive EU, konkretno na novo, Lizbonsko pogodbo EU, ter na Zahodni Balkan, predvsem na Kosovo in Srbijo.