V Bruslju poteka dvodnevni forum o alkoholu, ki letno v EU povzroči okoli 195.000 prezgodnjih smrti. Ob tem na cestah zaradi alkohola umre 10.000 ljudi, še posebej pa so ogroženi mladi, je poudarila komisarka in pozdravila številne interesne skupine - alkoholno industrijo, oglaševalske agencije, nevladne organizacije na področju javnega zdravja, mladinske in zdravstvene organizacije - ki se udeležujejo srečanja.

Usposabljajo blagajničarje, da bodo znali prepoznati mladino

Doslej se je 46 podjetij in nevladnih organizacij zavezalo h konkretnim ukrepom za omejitev zlorabe alkohola, in sicer je v veljavi že 78 akcijskih načrtov oziroma zavez z njihove strani, kar je po mnenju komisarke "znak, da prevzemajo odgovornost".

Med podjetji velja omeniti Heineken International, Bacardi-Martini in Moet Hennessy, med trgovskimi podjetji pa denimo Delhaize. Med drugim denimo trgovine svoje zaposlene usposabljajo za blagajničarje, ki bodo znali prepoznati mladino, ki kupuje alkohol, industrija pa pripravlja kratke filme, kjer lahko zdravniki skupaj s pacienti ugotovijo, ali so ti že na poti alkoholizma.

Informiranje in izobraževanje o škodljivosti pitja alkohola

Največ zavez - 27 odstotkov - se nanaša na informiranje in izobraževanje o škodljivosti pitja alkohola, četrtina na odgovorno trgovsko komuniciranje in prodajo, 18 odstotkov pa na informiranje in izobraževanje o odgovornem pitju. Sledijo zaveze glede primernih informacijah za potrošnika, uveljavljanje določene starostne meje za prodajo in strežbo pijač, strategije za preprečevanje mladostniškega alkoholizma ter spreminjanje navad pri otrocih in mladostnikih.

Vasiliujeva je jasno povedala: "Moramo biti ambiciozni in moja pričakovanja so zelo visoka." Od proizvajalcev alkoholnih pijač pričakujem, da jih bodo primerno označila, pa tudi, da jih ne bodo oglaševala mladim, je poudarila komisarka, ki tako od industrije pričakuje odgovorno oglaševanje.

Omenjeni forum o alkoholu je bil ustanovljen junija lani kot del strategije Evropske komisije za zmanjšanje škode, ki jo v Evropi povzroča alkohol.

080-2777: Telefonska številka za opuščanje kajenja