Slovenske dneve bodo praznovali tudi v Mariboru - tam se program začne že danes - Kopru, Velenju, Novem Mestu in drugih slovenskih krajih. Toda najdaljšo tradicijo ima prireditev prav v Ljubljani, kjer so knjižne stojnice in nepredvidljivo aprilsko vreme postali že stalnica.

Kot je povedala Bevčeva, letošnji slogan Jezik je svet slavi "svetost jezika kot takega", poudarja pomen nacionalnega jezika in predvsem svetost jezika pri otroku. Dopoldanski program v Parku Zvezda bo povsem v znamenju najmlajših: od predstavitve otroških knjig, branja pravljic do glasbenih nastopov.

Ljubljanski 13. slovenski dnevi knjige bodo potekali tudi na Društvu slovenskih pisateljev (DSP), kjer bo prostor za naslednje okrogle mize: Svetost besede pri otroku, Radio - največji izvoznik slovenske besedne umetnosti, Kritika kot stik s svetom in s svetostjo jezika Prevodni stiki z jeziki Bližnjega vzhoda, jeziki na odrih sveta in Svoboda umetniškega izražanja.

DSP bo gostilo tudi številna literarna branja, posebni gostje pa letos prihajajo iz Srbije. Vule Žurić, Laslo Blašković, Dejan Čančarević in Jasmina Topić bodo na slovenski turneji v Mariboru, Celju in Novem mestu, v Ljubljani bodo z nastopom na DSP sklenili 13. slovenske dneve knjige.

Na ljubljanskih dnevih knjige velja omeniti vsaj še večerne koncerte, na katerih bodo med drugim nastopili Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape, Same babe, Bogdana Herman in Jure Tori, pesniške večere revije Poetikon v Jazz clubu Gajo in brezplačno izmenjavo knjig in možnost nastopa na odprtem odru na letnem vrtu DSP.

Slovenski dnevi knjige so sicer nastali zaradi 23. aprila, ko je svetovni dan knjige, toda od samih začetkov gre za vseslovensko prireditev, ki jo z nagovori odprejo visoki gosti.

V ponedeljek, 21. aprila, ob 11. uri bodo zbrane v Parku Zvezda nagovorili predsednik države Danilo Türk, minister za kulturo Vasko Simoniti in predsednik Društva slovenskih pisateljev, ki je organizator prireditve, Slavko Pregl. Ob tej priložnosti bodo v sodelovanju z revijo Sodobnost podelili nagrade za najboljšo kratko zgodbo, esej in objavili rezultate natečaja za otroke.

Že vrsto let Slovenske dneve knjige pripravljajo tudi po drugih slovenskih krajih. V Novem mestu so program v veliki meri posvetili otrokom, vključili bodo tudi male Rome, v Celju je ponovno poudarek na stripu, v Kopru bodo po kulturnih znamenitostih iskali zaklad, v Mariboru se bodo osredotočili na temo Književnost manjšin in etničnih skupin v Sloveniji.

Toda ne glede na spremljevalni program v središču vseh mest ostaja knjiga, ki naj si jo bralci poklonijo drug drugemu ali pa kar sami sebi. Predsednik DSP Slavko Pregl je izrazil prepričanje, da se prav zaradi prireditev, kot so Slovenski dnevi knjige, veselje do branja in nakupovanja knjig širi.