Konec lanskega maja so si štirje župani (cerkljanski Franc Čebulj tudi z ženo) ogledali Barcelono in navijali za tamkajšnji nogometni klub na tekmi proti Getafeju, vsaj del stroškov pa naj bi prijazno pomagal nositi Branko Žiberna, solastnik in direktor CP Kranj. Ker so se na teh potovanjih stkale dobre prijateljske vezi, so bili vsi župani povabljeni tudi na nedavno Žibernovo praznovanje 50. rojstnega dne v hotelu Ribno na Bledu.

Izlet v Pariz je organiziral tržiški Integral, kjer ima CP Kranj pomemben lastniški delež, stroške je nosilo cestno podjetje, račun pa je Integral izdal kar za razna popravila strojev. Vso dokumentacijo hranimo v uredništvu. Udeleženci izleta v Pariz so bili: Janez Štular (župan Naklega, skupaj z ženo Stanislavo), Igor Draksler (župan Škofje Loke), Mihael Prevc (župan Železnikov), Pavel Rupar (župan Tržiča), Franc Čebulj (župan Cerkelj), Mirko Kozelj (župan Šenčurja), Franc Pfajfar (župan Žirovnice) in Jože Bogataj (župan Gorenja vas - Poljane). Lanskega izleta v Barcelono so se udeležili Franc Čebulj z ženo Tatjano, Igor Draksler, Miro Kozelj in Mihael Prevc. "Res smo jih povabili v Pariz, kjer je bil pomemben gradbeni sejem," je potrdil Branko Žiberna in dodal, da je stroške nosilo CP Kranj, čeprav naj bi si v Barceloni udeleženci večino stroškov plačali sami.

"Res sem bil povabljen v Pariz, a se ne spomnim natančno, kako je bilo s plačilom. Občina zanesljivo ni plačala zame, res pa je, da je potem plačalo Cestno podjetje Kranj," je dejal župan Naklega Ivan Štular, ki je bil na gradbenem sejmu in kabaretu z ženo. Podobno nam je povedal tudi župan Cerkelj Franc Čebulj. Nekdanji župan občine Gorenja vas - Poljane, Jože Bogataj, je povedal, da so šli v Pariz na strokovno ekskurzijo, v okviru katere so si ogledali sejem gradbenih strojev, in da je vse stroške plačalo Cestno podjetje Kranj. "Ogled kabareta in vožnja z ladjo po Seni pa menda spadata zraven, če si že v Parizu," je pojasnil Bogataj. Župan Železnikov Mihael Prevc je najprej dejal, da je stroške izleta poravnal iz svojega žepa, kasneje pa se je spomnil, da je del stroškov (letalo, kosila) plačalo cestno podjetje. "CP Kranj sicer veliko in zelo kakovostno dela v naši občini. Vsa dela so seveda oddana prek javnih naročil, kjer so najcenejši." V udeležbi na praznovanju Žibernovega abrahama ne vidi nič spornega. "Direktor me je povabil kot Branko Žiberna. Ne nazadnje smo bili skupaj v Parizu in Barceloni, kjer smo postali prijatelji."

Miro Kozelj, šenčurski župan, je tako opisal "strokovni" izlet: "Bil sem v Parizu, sejem je bil zelo zanimiv, v Barcelono smo šli, ker smo se prvič dobro spoznali in ujeli, tam je direktor Žiberna le nekaj manjšega prispeval."

Sedanji župan Tržiča Borut Sajovic na potovanja ni hodil, bil pa je na rojstnodnevni zabavi. "Ta udeležba ni sporna, saj sem bil tam kot človek in ne kot župan," je pojasnil Sajovic. CP Kranj je nedavno dobilo več kot 800.000 evrov vreden posel obnove tržiških ulic, ki ga v večjem delu financira Evropska unija. Vrednost del je bila ocenjena na 960.000 evrov, CP Kranj se je ponudil za 815 tisočakov, drugi najcenejši ponudnik (SCT) pa bi dela opravil za 823.000 evrov. Ker je cena zdaj nižja od predvidene, bo tudi sofinanciranje nekoliko nižje, če pa se bodo pojavili dodatni stroški, bo to breme občinskega proračuna. "Ta razpis je bil prav vzoren in po vseh predpisih, tudi pri morebitnih dodatnih stroških bo CP Kranj najcenejši," je pojasnil Sajovic.

Cestno podjetje Kranj po gorenjskih občinah pogodbeno dela zelo veliko, ne nazadnje so občine tudi soustanoviteljice podjetja. V Šenčurju, recimo, se po podjetju imenuje tamkajšnje košarkaško moštvo. Po oceni Branka Žiberne CP Kranj v občinah na Gorenjskem ustvari okoli tretjino prihodkov, a tudi vrača okolju. "Smo pokrovitelji košarke v Šenčurju, ker sem občan te občine, a pomagamo od Naklega do Kamne Gorice. Kdo bo pomagal, če ne bomo mi, tujci že ne bodo," je dejal Žiberna.