Fidesov predlog, za katerega je njegov predsednik Konrad Kuštrin napovedal, da ga bo vlada težko zavrnila, je še bolj poudaril različne plačilne razrede med specialisti posameznih strok. Po nekaterih podatkih naj bi se najnižja in najvišja plača zdravnikov razlikovali tudi za 45 odstotkov. V predlogu pa ni bilo zdravniških dopustov, saj ti, je dejal Kuštrin, nikoli niso bili predmet pogajanj. Čeprav je minister za javno upravo Gregor Virant napovedal, da je 15-odstotno zvišanje plač največ, na kar vlada lahko pristane, in da jih od soglasja s Fidesovim predlogom loči še 7 odstotkov, je ministrica Fidesu nekaj pred 21. uro ponudila nov »približevalni predlog«. Fides si je vzel čas za razmislek, pogajanja pa so nadaljevali ob 21.45. Zadnjo besedo o stavki bo imel jutri glavni odbor Fidesa. Ob zaključku redakcije smo izvedeli, da so dobri izgledi, da stavke ne bo.

Neuradno smo izvedeli, pogajali so se seveda za zaprtimi vrati, da ji je minister za javno upravo Gregor Virant predstavil zadnjo možno številko, na katero lahko vlada pristane, in sicer 15-odstotno povišanje plač. Vendar je s tem, ko je Fides pozival k solidarnosti z drugimi sindikati, le še prilil olje na ogenj. Po ocenah pogajalcev je bila veliko bolj stvarna ministrica, ki gleda na reševanje delovnih razmer zdravnikov celostno, tudi v povezavi s predlogi, ki jih vsebuje iz vladne obravnave minuli teden umaknjen predlog zakona o zdravniški službi. Po njem bi omogočili sklepanje individualnih in podjemnih pogodb, čemur pa menda nasprotuje Virant, čeprav si s podjemnimi pogodbami, za zdaj nelegalno, že pomagajo visokošolski učitelji.

Ob prihodu na pogajanja dobro razpoloženi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je povedal, da so vladi tokrat ponudili tako dober predlog, da ga bo težko zavrnila, saj so se ji "približali". V njem sicer ne govorijo o skrajševanju dopusta, ker to sploh ni bil nikoli predlog pogajanj, so pa še bolj razdelali diferenciacijo med posameznimi specialističnimi dejavnostmi. Zato pri povišanju plač ne bi šlo za povišanje kar vse povprek, ampak glede na specialnost in delovno mesto, ki ga posamezni zdravnik opravlja. Razlike med najbolj in najmanj plačanim zdravnikom bi bile lahko v osnovi tudi do 45 odstotkov. Vendar je Virant po prvih štirih urah, v katerih so se bolj posvetovali, kot pogajali, zatrdil, da so zahteve Fidesa še vedno približno 7 odstotkov višje, kot si jih vlada lahko privošči. Zdravnikom zakon predpisuje, katero delo morajo v času stavke kljub temu opraviti. Po mnenju Božidarja Visočnika, sindikalnega zastopnika Fidesa v UKC LJubljana, je to skoraj 80 odstotkov dela, ki ga opravijo sicer. Zato bi bile posledice za bolnike veliko hujše, je opozoril podpredsednik Fidesa Damjan Polh, če bi se namesto stavke odločili izpolnjevati samo z zakonom predpisan delavnik. "Če bi zdravniki delali v enem tednu 40 ur in 8 nadur, bi se sistem razsul v treh dneh," je zatrdil Polh.