Tysabri po navedbah Šegove vidno upočasni napredovanje bolezni in popravi obstoječe stanje, zato je za omenjeno skupino bolnikov življenjskega pomena. Šegova je konec januarja za revijo Moje zdravje z zadovoljstvom povedala, da je zdravilo za bolnike zagotovljeno, stvari pa so se obrnile; kot predstavnica Združenja za multiplo sklerozo se je zdaj obrnila na medije in povedala, da zdravila za bolnike ne bo.

"Uporabili smo vse mogoče formalne poti, da bi našim bolnikom omogočili zdravljenje, in ne vemo več, kako naprej. Ena izmed možnosti bi bila donacija podjetja, ki ga proizvaja, vendar to ni rešitev, saj bolniki zdravilo potrebujejo dlje časa, donacije pa so vedno časovno omejene. V času, ko bolniki nimajo tega zdravila, invalidnost napreduje in ne vem, kdo bo prevzel odgovornost za to."

Kdo bo plačal zdravilo?

"Tysabri je v Evropi registriran že kar nekaj časa in ga predpisujejo že skoraj vse evropske države; registrirano je tudi v Sloveniji, obstaja pa težava s plačilom zdravila. Dozdajšnja zdravila, kot so betaferon, avonex in rebif, je bolnikom odobrila posebna komisija na zavodu za zdravstveno zavarovanje in smo jih pisali na recept. Tysabri pa se daje vsake štiri tedne prek intravenozne infuzije v bolnišnici, zato je bolnišnica plačnica zdravila, kar pomeni, da mora bolnišnica pridobiti ustrezna finančna sredstva od zavoda za zdravstveno zavarovanje. Ker gre za novo obliko zdravljenja, smo napisali predlog zdravstvenemu svetu, da bi to zdravljenje odobril, kar je zdravstveni svet tudi storil.

Vendar zdravljenje še vedno ni mogoče, saj od zavarovalnice še nismo dobili potrebnih finančnih sredstev. Zavarovalnica namreč vsako leto z bolnišnicami sklene tako imenovani splošni dogovor, v katerem so zajeti tudi nove oblike zdravljenja in dodatna sredstva. Dogovor še ni bil sklenjen in po naših informacijah je vprašljivo, ali bo v nov splošni dogovor vključeno tudi to zdravilo, pa čeprav je zdravstveni svet dal pozitivno mnenje."

S tem zdravilom se trenutno zdravita dve bolnici, ki sta zaprosili za zdravljenje v tujini in jima je bilo zdravljenje odobreno. Stroške zdravila krije klinika, ki pa nima sredstev, da bi tovrstno zdravljenje omogočila tudi drugim bolnikom.

Bolezen upočasni

To zdravilo je dvakrat učinkovitejše od najpogosteje predpisanega interferonskega zdravila. Bolezni ne ozdravi, vendar jo bistveno bolj upočasni kot dozdajšnja zdravila. Razlika je tudi v ceni. Je dvakrat dražje od obstoječih zdravil; cena znaša 2000 evrov na mesec, medtem ko druga zdravila stanejo 1000 evrov. Je pa treba upoštevati, da bolniki na tysabriju ne uporabljajo več prejšnjih zdravil, kar pomeni, da za zdravljenje porabijo le 1000 evrov več.

Ocenili so, da bi v Sloveniji v prvem letu to terapijo potrebovalo približno 30 ljudi. Zdravilo je uporabno tudi pri tistih bolnikih, ki imajo zelo maligen potek bolezni, pa še niso prejemali drugih zdravil. Enako kot za dozdajšnja zdravila tudi tu velja, da je zdravilo primerno za bolnike v začetni fazi bolezni, za tiste, ki imajo zagone bolezni. Zagon bolezni je odraz vnetnega dogajanja in to zdravilo deluje protivnetno, medtem ko gre v razviti fazi bolezni za degenerativni proces, za propad živčnih celic, na ta proces pa ta zdravila ne vplivajo dosti.