Kot dodaja Janković, udeležba skoraj 500 arhitektov, ki so se na natečaju potegovali za prvo nagrado, potrjuje, da je bila odločitev za ureditev tržnice z garažno hišo prava. To po njegovem mnenju potrjuje tudi študija geološkega zavoda, ki je ocenila, da bi bila gradnja pod grajskih hribom, preračunana na parkirno mesto, trikrat dražja od načrtovane pod Vodnikovim trgom, ki ji civilna iniciativa Tržnice ne damo tako nasprotuje, da napoveduje zbiranje podpisov za sklic referenduma.

"Po našem projektu bi parkirno mesto stalo od 12.000 do 13.000 evrov, kljub gradnji pa tržnice ne bomo zaprli, ampak del dejavnosti preselili na Petkovškovo nabrežje in Mesarski most. Zbiranje podpisov za referendum je ustavna pravica nasprotnikov, zbranih v iniciativo, če jih bodo zbrali dovolj, pa bodo morali prevzeti vso odgovornost za svoje početje," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal ljubljanski župan.

Komentiral je tudi vladni predlog novele zakona o financiranju občin, s katerim naj bi sledili odločbi ustavnega sodišča, in ga označil za povsem nesprejemljivega. Predlog je namreč po njegovem mnenju "še manj ustaven", kot je bil predhodni zakon, ki ga je presojalo ustavno sodišče, po prvih ocenah pa naj bi Mestna občina Ljubljana (MOL) dobila šest do sedem milijonov evrov več kot danes, medtem ko so jih še leta 2006 dobili dobrih 50 milijonov več.

Omenjeni predlog je po njegovih besedah tudi v neskladju z evropsko listino o lokalni samoupravi, zato, če bo sprejet v državnem zboru, napoveduje nove pravne poti za njegovo izpodbijanje. "Ta predlog pa ne more biti sprejet, ker bi to pomenilo, da vlada ne spoštuje ustavnega sodišča in da ta vladna koalicija ne ve, kaj počne," je prepričan župan.

Novela zakona po mnenju MOL poleg vsega ne zagotavlja dovolj lastnih, izvirnih virov občin, ne razlikuje med mestnimi in drugimi občinami, namesto izboljšanega sistema njihovega financiranja pa se predlagatelj usmerja v regulacijo zadolževanja občin, s čimer naj bi bilo zadolževanje še slabše, kot je bilo doslej.