Dejanja je osumljen 26-letni moški iz Izole, zoper katerega je dežurni novogoriški preiskovalni sodnik v petek odredil pripor.

Preiskava dogodkov v kulturnem centru Mostovna, kjer so 16. januarja, ko se je na koncertu zabavalo nekaj 100 ljudi iz Goriške, Obale in Ljubljane, v jutranjih urah v sanitarijah našli tedaj 19-letnega Novogoričana s hudimi poškodbami glave, je bila zelo zapletena, je na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici povedal vodja sektorja kriminalistične policije na tamkajšnji policijski upravi Milovan Ipavec.

Novogoričana, ki je po poročanju Primorskih novic danes še vedno nepokreten, sporazumeva se le z očmi, hranijo pa ga skozi želodčno sondo, so iz Mostovne prepeljali v šempetrsko bolnišnico, od koder pa je policija prejela obvestilo šele skoraj tri ure kasneje. Tako mladeničevi prijatelji kot zdravniki so namreč sprva domnevali, da je poškodovanemu le spodrsnilo na mokrih ploščicah, je pojasnil Ipavec.

Po njegovih besedah kljub temu sledi po verjetnem pretepu v sanitarijah Mostovne niso bile zabrisane, ko so policisti začeli z zbiranjem obvestil. V nadaljevanju so si pomagali s fotografijami udeležencev zabave, saj so imeli nekateri prisotni fotoaparat - video nadzora ni bilo -, opravili pa so številne razgovore.

Triletno preiskavo, v kateri so sodelovali s koprskimi in ljubljanskimi kolegi ter oddelkom za krvne in seksualne delikte pri Generalni policijski upravi, so novogoriški kriminalisti uspešno zaključili minuli teden. Na policijsko upravo v Novi Gorici in Ljubljani so povabili večje število oseb, med katerimi je bil tudi osumljenec, je povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto novogoriške policijske uprave Marino Pangos.

V petek so nato Izolana, ki je edini osumljenec, s kazensko ovadbo storitve naklepnega kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe, za katerega je lahko izrečena kazenska sankcija od enega do desetih let zapora, privedli pred dežurnega preiskovalnega sodnika novogoriškega okrožnega sodišča. Ta je po zaslišanju na predlog okrožne državne tožilke zoper Izolana odredil pripor, saj bi osumljeni lahko vplival na priče, je pojasnil Ipavec. Podrobnejših informacij, tudi tega, ali je osumljeni dejanje priznal, pa zaradi interesa preiskave ni želel razkriti.

Po njegovih besedah policisti s kulturnim centrom Mostovna nimajo večjih težav. Poleg tega je na severnem Primorskem v zadnjih petih letih opazen "občuten" padec števila kaznivih dejanj zoper življenje in telo, in sicer s 119 leta 2003 na lanskih 72, hkrati pa je tudi preiskanost tovrstnih kaznivih dejanj preko 90-odstotna, je še povedal Ipavec.