Tako naj bi proračun za to sezono znašal 1,6 milijona evrov. Dolgovi so se in se še kopičijo iz dneva v dan, težav pa se otepajo s krediti.

Medtem ko vodstvo SZS v podobi direktorja Jara Kalana, predsednika Staneta Valanta ter v.d. poslovnega direktorja Matjaža Štiblja molči o načrtih za novo smučarsko sezono, je športni direktor Rasto Ažnoh v četrtek širni Sloveniji pojasnil, da so razmere znotraj SZS takšne, da začrtanih programov ni mogoče izpolnjevati.

Glavno breme proračuna nosi pet zlatih sponzorjev (Petrol, Hit, NLB, Telekom in Hervis), ki naj bi na sezono v blagajno SZS nakazali po milijon evrov, veliko sredstev pa zveza dobi tudi iz Fundacije za šport in Ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ). Denar naj bi bil razdeljen na podlagi predstavljenih programov, ki pa jih športni direktor Ažnoh ne more izpeljati. Zato je vprašanje, kako bosta na te težave v prihodnje gledala Fundacija in MŠŠ, še posebej, če drži, da denar, ki je namenjen za delo z mladimi, nakazujejo za zaostale plače trenerjev.

Ažnoh je razložil, da naj bi proračun SZS v sezoni 2008/09 znašal 1,3 milijona evrov, medtem ko je sam pripravil načrt dela, za katerega bi potreboval 2,1 milijona evrov. Očitno sta Valant in Kalan v prihodnji sezoni črtala 200.000 evrov prihodkov od Hita, ki se je že uradno umaknil kot zlati sponzor SZS.

Piramida pokroviteljstva se je začela rušiti prav pri Hitu, ki ima nedvomno največ notranjih informacij o alpskem smučanju. Že pred leti so namreč začeli sodelovati z mladimi smučarji, ki so jim zaupanje vrnili s sijajnimi uspehi. Matic Skube (lani) in Ilka Štuhec (lani in letos) sta postala mladinska svetovna prvaka, Rok Perko je postal skupni zmagovalec evropskega pokala v smuku... Poleg omenjene trojice so osebni sponzorji še najboljšega smučarja zadnjih let Andreja Jermana in Andreja Šporna.

"S 'skipoolom' smo začeli sodelovati leta 2006, ko je poslovni direktor postal Bojan Križaj. Podpisali smo pogodbo do konca olimpijskega ciklusa, se pravi do leta 2010. Križaj nam je stvari predstavil na način, da bo odslej vse drugače, kot je bilo. Prvo leto je bilo sodelovanje še kar dobro, kasneje pa smo pričakovali korak naprej, ki pa ga ni in ni bilo. Medtem smo dobivali informacije od tekmovalcev, naj pomagamo, da imajo težave z dresi, prek medijev smo spremljali, da trenerji nimajo plač, da so nezadovoljni tudi nordijci... Ob koncu leta, ko smo pregledali letno poslovanje, smo ugotovili, da je s strani smučarske zveze prišlo do številnih kršitev pogodbe," je pojasnil Tilen Majnardi, tiskovni predstavnik Hita.

22. februarja letos so imeli v Hitu vsega dovolj in so direktorju SZS poslali dopis, v katerem so zaradi kršitev napovedali umik sponzorstva. "Navedli smo enajst natančnih kršitev s strani smučarske zveze. Napisali smo, da če ne bomo dobili natančnih odgovorov, sklepamo, da je pogodba prekinjena. Kasneje smo se sicer še dobili z direktorjem in predsednikom, ki pa nista dala nobenih konkretnih odgovorov, tako da je za nas pogodba s Smučarsko zvezo Slovenije prekinjena. V prihodnosti smo še pripravljeni sodelovati, a le pod pogojem, da bodo stvari tekle tako, kot morajo," pravi Majnardi.

Hit je smučarski zvezi prvo leto v celoti nakazali 200.000 evrov, za letošnjo sezono pa so zaradi neizpolnjevanja obveznosti vsoto znižali. "Seveda pa še naprej ostajamo osebni sponzorji nekaterih smučarjev, ki so zares pravi profesionalci. Še naprej bomo tudi sponzorji tekem svetovnega pokala v Mariboru in Kranjski Gori, kjer imamo sploh velike poslovne načrte," je zaključil Majnardi.