Tajvan je pri Američanih naročil akumulatorje za helikopterje, namesto njih pa leta 2006 dobil štiri elektronske sprožilce za uporabo v jedrskih konicah medcelinskih raket "minuteman". Tajvanci sploh niso ugotovili, kaj imajo v skladišču in so Američane šele lani povprašali, kdaj bodo dobili naročene akumulatorje. Začelo se je pregledovanje dokumentacije in šele minuli teden so ugotovili napako.

Obrambni podsekretar Ryan Henry je zagotovil, da je bila napaka nenamerna in da so nemudoma obvestili ameriška predsednika Georgea Busha ter kitajske oblasti. Kitajska redno nasprotuje vsaki prodaji orožja Tajvanu, vendar ZDA vztrajajo pri pravici, da otoški državi, ki ga ima Kitajska za del svojega ozemlja, prodajajo orožje za obrambo.

Napaka je najverjetneje kršitev kakšne od mednarodnih pogodb, ki urejajo trgovino z materiali, ki se lahko uporabijo za jedrsko orožje, vendar je Henry zatrdil, da ne skrivajo ničesar in da je šlo za neljubo napako. Henry je dejal, da je obrambni minister Robert Gates naročil temeljito preiskavo. "V velikih sistemih, kot je Pentagon, prihaja do napak, vendar ne sme priti do napak na področju strateških sistemov," je dejal Henry.

To je že druga jedrska nerodnost Pentagona oziroma natančneje zračnih sil ZDA v zadnjih mesecih. Lani avgusta je ameriško ozemlje preletel bombnik B-52, ki je bil oborožen z jedrskimi raketami, pilot in posadka pa o tem niso vedeli nič.