"Ne bomo več stremeli k rekordom, ampak k temu, da bo prireditev popolna in da bo blagoslov dosegel svoj namen," je dejal glavni organizator Leopold Pungerčar, predsednik Motokluba Trebnje in predsednik Zveze motoklubov Slovenije.

Blagoslov za srečno in varno vožnjo, ki ga je opravil župnik Janez Rihteršič, pripravljajo pred začetkom motoristične sezone, čeprav za nekatere ta traja vse leto. Franc Štorman iz celjskega motokluba Savinja s tridesetletnim motorističnim stažem priznava, da zna biti vožnja v takšnih razmerah nevarna. "Moraš biti zelo previden in vožnjo prilagoditi razmeram. S Štajerske prihajamo sem bolj zaradi druženja, sicer pa se dobivamo vse leto, začnemo že s 1. januarjem v Celju," pravi Štorman.

Lani je na slovenskih cestah umrlo 53 motoristov, po eni od raziskav naj bi bila varnost motoristov v Sloveniji v primerjavami z drugimi državami v EU na repu. Zato v Zvezi motoklubov Slovenije opozarjajo, da je treba še veliko narediti na področjih preventive, izobraževanja in varnostnih ukrepov. "Ni dovolj le kupiti motor in opremo ter opraviti vozniški izpit. Treba je imeti veliko znanja, pameti in predvsem veliko vozniških izkušenj."