Starman meni, da se sklad kmetijskih zemljišč in gozdov kot lastnik in neposredni posestnik zemljišč (Joras je posredni posestnik), ni nameraval odločiti za tožbo, saj naj bi skladno z mnenjem ministrstva za zunanje zadeve tudi sklad razumel, da pogodba med Urbanom Cerarjem in mestom Buje ne obstaja. "Cerar pa je prav na podlagi te pogodbe zahteval, da se Joras odstrani z zemljišč," je dejal. Kot je pojasnil Starman, je omenjeno pogodbo skušal dobiti, pri čemer naj bi mu Cerarjev odvetnik Mitja Zupan obljubil, da mu jo bo poslal, nakar si je Zupan po Starmanovih besedah premislil in se na zahteve ni več odzval.

"Kar se je v četrtek zgodilo z dvema medijskima hišama, je samo dokaz, da imajo Joras in njegovi sokrajani prav, ko pravijo, da Hrvaška že vsa leta izvaja fizično oblast na tem teritoriju," je dejal Starman. Ker naj bi imel po Starmanovih besedah v celotni zgodbi že vsa leta Cerar posebno vlogo, je Starman preučil tudi vprašanje njegove kazenske odgovornosti. "Po našem mnenju gre za kazniva dejanja napada na neodvisnost države," je dejal in pojasnil, da 350. člen kazenskega zakonika pravi, da kdor poskuša spraviti Republiko Slovenijo v odvisnost ali podrejenost naproti tuji državi, stori kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen od enega do 10 let zapora.

Starman se je obrnil neposredno na Barbaro Brezigar

Naznanitev suma storitve kaznivega dejanja za Cerarja so Joras in civilna družba za mejo v Istri preko Starmana naslovili na urad generalne tožilke Barbare Brezigar. Kot je pojasnil Starman so se neposredno obrnili nanjo, zaradi slabih izkušenj z vodjo okrožnega tožilstva v Kopru Slavkom Ožboltom, ki po Starmanovih besedah ni ukrepal še v nobeni Jorasovi zadevi, čeprav naj bi od njega prejel že več takšnih pobud. Starman je danes tudi osebno pozval vodjo skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Harija Furlana, naj se temu primeru posebej posveti in "v stilu čiste lopate", tudi na tem območju, na levem bregu Dragonje, pravno očisti Republiko Slovenijo in državljanom omogoči normalno življenje.

Po Starmanovih besedah so tožilci skupaj s policijo poklicani za varovanje premoženja in pravic oseb. "Če bo prišlo do ignorance te naznanitve, bomo videli, da v Sloveniji nimamo pravih državnih tožilcev," je še dejal Starman.

Janša sklical sestanek za prihodnji četrtek

Predsednik vlade Janez Janša je za prihodnji četrtek sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank in poslancev narodnih skupnosti, na katerem bodo obravnavali odnose med Slovenijo in Hrvaško, so sporočili iz premierovega kabineta.

Odnose med Slovenijo in Hrvaško so v zadnjem času zapletli dogodki v povezavi z zemljišči na levem bregu Dragonje. Na območju se je v sredo zgodil incident, ko so hrvaški policisti upraviteljici sklada kmetijskih zemljišč in gozdov na Primorskem Sonji Lukin preprečili dostop do slovenskih zemljišč, s katerimi na levem bregu reke Dragonje upravlja sklad, v zakupu pa jih ima Joško Joras. V četrtek pa so hrvaški policisti na Sečovljah zavrnili novinarsko ekipo oddaje Svet na Kanalu A, ki je želela po t.i. evropski poti priti do Jorasa.