Oskarja za glavno moško vlogo je Scofield leta 1966 prejel za vlogo Thomasa Moora v zgodovinski drami Človek za vse čase. Kritiki so njegovo interpretacijo teologa Moora, ki se s Henrikom VIII., igral ga je Robert Shaw, spopada glede odnosa države in Cerkve in je na koncu obglavljen, tedaj ocenili kot "izjemno".

K najbolj znanim Scofieldovim filmskim vlogam sodi lik enega od borcev odporniškega gibanja v filmu Vlak. Na odobravanje je naletela tudi njegova vloga tajnega agenta v filmu Škorpijon. V obeh filmih je zaigral ob ameriškem zvezdniku Burtu Lancastru in se izkazal za povsem enakovrednega igralca.

Na odrskih deskah v Veliki Britaniji in drugod, tudi v Moskvi, je žel uspehe v vlogah, kot so Henrik V., Hamlet, Kralj Lear in drugih klasičnih likih. Scofield, ki se je rodil 21. januarja leta 1922 v Hurstpierpointu v Sussexu kot sin podeželskega učitelja, je več let vodil Royal Shakespeare Company.

Pri 17 letih je Scofield zapustil deško šolo v Brightonu, kjer je nastopal v gledaliških igrah, s periko tudi v dekliških vlogah. Odšel je na Croydon Repertoire Theatre v južnem delu Londona, kjer se je izšolal za igralca.

Pri Scofieldu, ki je zapustil vdovo, sina in hčer, so cenili tudi njegovo veliko skromnost in nevpadljiv življenjski slog. Večkrat je zavrnil kraljičine namere, da bi mu podelila plemiški naslov. V zagovor je hitel pojasnjevati, da človek ne rabi prav naziva sir. "Če si nekdo res že tako želi titule, ali v tem primeru 'gospod' ni dovolj?"

No, kljub temu se je leta 2001 le dal pregovoriti in prevzel naziv "Companie of Honour", ki ustreza nazivu vitez, vendar je omejen na zgolj 65 nosilcev, zato je še posebej ekskluziven.