Po besedah obrambe je Gotovina, ki ga haaško sodišče obtožuje vojnih zločinov med operacijo Nevihta leta 1995, v resnici s ponovno osvojitvijo Kninske krajine končal državljansko vojno. "Če je kdo odgovoren za mir, je to general Gotovina," je danes dejal Gotovin odvetnik Gregory Kehoe in ob tem opozoril na srbska grozodejstva nad Hrvati.

Kot je v uvodnem govoru še dejal Kehoe, ki je svoje besede pogosto podkrepil z izrazitimi telesnimi kretnjami, je samo Gotovini uspelo, da je ustavil zloglasnega generala Ratka Mladića in končal srbski pokol. Predsedujoči sodnik Alphons Orie ga je med govorom večkrat opomnil, naj ostane stvaren in ne nastopa tako teatralično.

Pred haaškim sodiščem naj bi danes spregovoril še Gotovin drugi odvetnik Luka Mišetić. Kot poročajo mediji, naj bi uvodni nastop Gotovine obrambe trajal ves dan, v četrtek pa naj bi pred sodiščem nastopila prva priča tožilstva.

Kot poroča srbska tiskovna agencije Beta, je ameriški odvetnik Kehoe danes še dejal, "da ni bilo deportacije Srbov iz Kninske krajine" in da tudi ni bilo "prekomernega obstreljevanja Knina". Povedal je še, da je tudi glavni vojaški opazovalec Združenih narodov v svojem poročilu, ki ga je sestavil takoj po koncu Nevihte, sklenil, da so bili cilji topovskega obstreljevanja vojaški in ne civilni v Kninu.

Sojenje treh hrvaškim generalom se je začelo šest let in pol od vložitve prve obtožnice za vojne zločine med operacijo Nevihta leta 1995. Skupna obtožnica Gotovino (52), Čermaka (58) in Markača (52) bremeni po osebni in poveljniški odgovornosti za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti srbskim civilistom na širšem območju Knina med in po operaciji Nevihta poleti 1995. Gotovino so po več kot štirih letih na begu 7. decembra 2005 prijeli v Španiji, Čermak in Markač pa sta se predala takoj po objavi obtožnice.