Kot je ob tem povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Qin Gang, je v ponedeljek popoldne "nekaj tibetanskih menihov izvajalo nezakonite aktivnosti, ki so zamajale socialno stabilnost". "Prijete Tibetance bomo obravnavali v skladu z zakoni," je še dodal.

Qin se je odzval na poročila lokalnega radia, da je v ponedeljek kakih 300 protestnikov skušalo izvesti pohod od samostana Drepung na obrobju Lhase do palače Potala, ki je kulturni simbol v središču Lhase. Radio je še poročal, da so ob tem aretirali okoli 60 protestnikov, potem ko jim je policija zaprla pot in tudi dostop do drugih samostanov v bližini Lhase.

Protestniki so želeli obeležiti 49. obletnico vstaje Tibetancev proti nadvladi Kitajske. Prav tako obletnico obeležujejo tudi Tibetanci drugje po svetu. Kitajska vojska je leta 1959 ob zadušitvi vstaje ubila več deset tisoč Tibetancev. Po vstaji je v izgnanstvo odšel tudi tibetanski duhovni vodja dalajlama, ki je še vedno v izgnanstvu v Indiji.

Tibet je pod Kitajsko od leta 1951. Leto pred tem je na tibetansko ozemlje poslala svojo vojsko, ki naj bi Tibet liberalizirala. Nato je tam prevzela oblast in javno obtožila dalajlamo, da si prizadeva za neodvisnost Tibeta. Slednji še vedno vztraja pri stališču, da si ne prizadeva za samostojnost, pač pa za konec kitajske represije in povrnitev kulturne avtonomije.