Na izredni novinarski konferenci je Koštunica pojasnil, da vlada nima enotne politike glede bistvenega vprašanja - vprašanja Kosova. "Če vlada nima enotne politike, ne more več funkcionirati. To pomeni konec sedanje vlade. Mandat vračamo srbskemu narodu," je na novinarski konferenci dodal Koštunica. Ob tem je pojasnil, da so z odločitvijo že seznanjeni tudi koalicijski partnerji.

"To je najboljša rešitev. Bile so volitve in po volitvah smo sestavili vlado, ki je funkcionirala določen čas, v ključnem trenutku in pri bistvenem vprašanju pa ni več mogoče najti enotne politike, je svojo odločitev še enkrat utemeljil Koštunica in dodal, da ponekod vlade padajo zaradi bistveno manj pomembnih razlogov.

Dejal je, da bo v ponedeljek Tadiću podal obrazložitev in predlog za razpustitev parlamenta in za razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Ta bi po njegovih besedah lahko potekale 11. maja, skupaj z že razpisanimi pokrajinskimi in lokalnimi volitvami.

Parlamentarne volitve v Srbiji so sicer nazadnje potekale januarja lani, vladni kabinet pa so Koštuničevi konservativci in prozahodni Tadićevi demokrati po večmesečnih pogajanjih oblikovali šele maja lani.

Srbski premier je negativno odgovoril na vprašanje, če se je pred to odločitvijo morda s Srbsko radikalno stranko (SRS) posvetoval o podpori manjšinski vladi ali o oblikovanju nove večine. Koštunica je ob tem povedal, da je od koalicijskih partnerjev pričakoval podporo pri zahtevi, da se EU jasno opredeli, katere meje Srbije sploh priznava. "V vladi glede tega ni bilo soglasja, zato je prišlo do preglasovanja," je povedal.

Srbska vlada je namreč v četrtek glasovala proti predlogu resolucije skupščine, v skladu s katero naj bi Srbija zamrznila svoje približevanje EU, če ta ne bi priznala njene ozemeljske celovitosti oziroma Kosova kot sestavnega dela Srbije. Negativno stališče do resolucije je zavzelo zunanje ministrstvo, pozitivno pa ministrstvo za Kosovo.

Na današnji novinarski konferenci je Koštunica še izrazil prepričanje, da padec vlade ne bo privedel do nestabilnosti Srbije. Kot je pojasnil, za to ni razlogov, saj vse državne inštitucije delujejo normalno, volitve pa bodo po njegovih besedah najverjetneje istočasno s pokrajinskimi in lokalnimi, čez dobra dva meseca.

Na odstop Koštunice se je že odzval predstavnik Srbske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović, ki je ob tem dejal, da je bila taka poteza Koštunice pričakovana in logična, glede na to, "da je premier že v petek izjavil, da nima več zaupanja v koalicijski partnerici Demokratsko stranko (DS) in stranko G17 plus". Ob tem je Todorović še dejal, da je SRS pripravljena tako na pokrajinske in lokalne kot tudi na izredne parlamentarne volitve. Spomnil je še, da so v SRS možnost padca vlade napovedali že takoj, ko je bila njihova resolucija o Kosovu preglasovana v parlamentu.

Predsednik Socialistične stranke Srbije Ivica Dačić je v odzivu na Koštuničev odstop poudaril, da sklep o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev ni najboljši, saj bi s tem utegnili biti ogroženi državni in nacionalni interesi. "Zagotovo taka odločitev ni dobra za Srbijo. Dovolj zgovorno je dejstvo, da bo Srbija ostala brez parlamenta in vlade v času, ko se mora na mednarodni ravni boriti za ohranitev Kosova in za pomoč tamkajšnjim Srbom," je še dejal Dačić.