Včeraj sta ministrica Mojca Kucler Dolinar in ljubljanski župan Zoran Janković podpisala pogodbo o brezplačnem prenosu parcele 305 med Emonsko in Rimsko cesto na ministrstvo in naredila še en korak k vzpostavitvi pogojev za pridobitev gradbenega dovoljenja. Urediti je treba le še vse potrebno pri parceli 304, kjer se morajo o meji dogovoriti s sosedi. Župan Janković pričakuje, da bosta odvetnika obeh ustanov to izvedla do konca meseca.

Gradbeno dovoljenje naj bi pridobili avgusta, izkopavanje gradbene jame pa naj bi se začelo 1. septembra. Zastavljenih načrtov naj ne bi ustavilo niti sporočilo Zavoda za varstvo kulturne in naravne dediščine, da izkopavanja še niso končana v celoti in da potrebujejo za njih še pol leta. Arheologi naj bi se namreč pred gradbenimi stroji umaknili že poleti.

Po mnenju ministrice Kulcer Dolinar bo celotni projekt zahteval 50 milijonov evrov. Samo v letošnjem letu bodo zanj namenili 1,8 milijona evrov, pri čemer bodo denar črpali iz integralnega proračuna in evropskih strukturnih skladov. Tako naj bi bilo prihodnje leto na voljo že 8,5 milijona evrov, v letih 2010 in 2011 pa 20 milijonov. V obdobju od 2010 do 2012 naj bi iz integralnega proračuna zagotovili še dodatnih 19,4 milijona evrov.

Iz tega je razvidno, da bo projekt NUK 2 samo v teh letih pogoltnil 50 milijonov evrov, pri čemer pa na ministrstvu niso upoštevali stroškov, ki so nastali v minulih letih, saj je bil projekt NUK 2 zastavljen že daljnega leta 1989, ko je bila na javnem natečaju za najboljšo izbrana rešitev arhitekta Marka Mušiča. To je arhitekt vmes večkrat posodobil, nazadnje sredi minulega leta, ko so se o vseh ključnih zadevah natančno uskladili z NUK in Centralno tehnično knjižnico, ki bo v UKL imela svoje nove prostore. Stroški iz leta v leto rastejo tudi zaradi najemnine, ki jo tako NUK kot CTK plačujeta za rezervni lokaciji, kjer imata svoje knjige. Lokacija na Leskoškovi, kjer ima NUK polovico od 2,5 milijona knjig, naj bi bila leta 2010 že pretesna.

Ime univerzitetne knjižnice še ni dokončno izbrano. Janković je dejal, da bodo o tem razpravljali, ko bo poslopje imelo streho, torej ob zaključevanju prve faze, ki jo načrtujejo sredi leta 2011. Tudi o vsebinah starega NUK je za zdaj prezgodaj govoriti, so pa njegove uporabnike pozvali, naj temeljito razmislijo o tem, kaj v njem še dejansko potrebujejo. Gradbeni odbor za NUK 2, ki se je včeraj sestal prvič po 4. juliju 2006, pa naj bi se s potekom del pri gradnji vnovič seznanil jeseni.