Po podatkih raziskave, ki jo je objavil uradni vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano, trideset odstotkov vernikov ne verjame, da je za spoved potreben duhovnik, dvajset odstotkov vernikov se počuti neprijetno, ko se o grehih pogovarjajo z drugo osebo. Deset odstotkov vprašanih pa je prepričanih, da so duhovniki v njihovem odnosu z Bogom pravzaprav ovira.

V raziskavi so se prav tako pojavile pritožbe vernikov glede načina, kako nekateri duhovniki opravljajo spoved, in o nesposobnosti nekaterih duhovnikov, ki niso razumeli, kaj vernikom leži na duši. „To je resen problem, saj je spoved zakrament, ki zdravi in očisti dušo,“ je neprijetne ugotovitve komentiral škof Gianfranco Girotti.

Vatikan upa, da bo „šolanje“ duhovnikov pomagalo izboljšati razmere. Na tečaju bodo duhovniki vadili tako, da bodo zaigrali različne primere iz vsakdanjega življenja, kot na primer spoved z ločeno osebo, z osebo, ki še ni poročena, vendar ima s partnerjem spolni odnos ali z osebo, ki ima istospolnega partnerja.