To je zanimalo poslanca SD Milana M. Cvikla in poslanca Zares Mateja Lahovnika, ki sicer samemu priznanju nista nasprotovala. Poslanec SNS Bogdan Barovič pa je nasprotoval priznanju, ker bi to povzročilo gospodarsko škodo Sloveniji in bo kot precedens izhodišče Srbom, Hrvatom ali Albancem, da znotraj Slovenije zahtevajo samostojnost.

Predlog vlade je predstavil zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je povzel kosovsko zgodovino, ki je pripeljala do sedanje situacije, in prizadevanja mednarodne skupnosti, da bi našli kompromis. Samostojno Kosovo je edina rešitev, ki pa Srbiji in zahodnemu Balkanu odpira možnost vstopa v EU. Ta je prevzela tudi nalogo, da s pomočjo misije EULEX omogoči čim hitrejše oblikovanje državnih institucij in zagotovi, da bo Kosovo spoštovalo in uresničevalo vse sprejete obveznosti. Priznanje Kosova ni naperjeno proti Srbiji, ampak posledica njene donedavne politike, je dejal Rupel. Glede pomislekov o hitrosti in posledicah priznanja je menil, da Slovenija ni bila v "prvem valu" priznavanj in da bi slej ali prej to morali obravnavati. Ekonomske posledice, predvsem zaradi srbskih ukrepov, so sicer možne, toda močno bo prizadeto tudi srbsko gospodarstvo, saj od skoraj milijarde evrov blagovne menjave in slovenskih investicij živi ne tako malo Srbov. Na drugi strani pa se odpira kosovski trg. Mednarodni položaj Kosova v začetku prav gotovo ne bo trden, toda tudi ob slovenski osamosvojitvi je neki evropski zunanji minister dejal, da bo Slovenija morda samostojna, a bo 50 let izolirana.

Kosovsko zgodbo je treba enkrat zapreti, pri tem pa ne gre pozabljati na zgodovino Kosova in razpada nekdanje Jugoslavije in na kontekst, v katerem prihaja do priznanja, je dejal Rupel. 13 članov odbora državnega zbora za zunanjo politiko je predlog vlade podprlo, SNS je bila proti, poslanec M. Cvikl pa se je vzdržal, ker o njegovem dopolnilu, da bi v sklep vnesli dodatek, da gre pri Kosovu za pojav sui generis, niso glasovali. Nepovezana poslanska skupina Lipa pa je včeraj zahtevala, da priznanje Kosova umaknejo z dnevnega reda.