Tekmovalec iz Lahtija, finskega svetišča nordijskega smučanja, je pri 30 letih dosegel šele prvo zmago na tekmah v Kuopiu, sicer pa že 36. v bogati karieri in četrto v letošnji zimi. Čeprav je navajen visokih uvrstitev, saj je sinoči že stočetrtič (!) stopil na zmagovalni oder, se je zmage neizmerno veselil, kar je pokazal s stegnjeno desnico in nasmehom.

Ahonen je vodil že po prvi seriji pred Norvežanom Hildejem, Nemcem Schmittom, Fincem Happonenom, Avstrijcem Kochom in Nemcem Neumayerjem. V finalu, ki se je odvijal v tipičnih skandinavskih zimskih razmerah, so tekmovalci s severa Evrope izkoristili prednost poznavanja težkih pogojev. Ahonenu sta se najbolj približala Norvežana Bardal (sedmi po prvi seriji) in Hilde. Happonen, ki je bil peti, je po polovici od štirih tekem obdržal prvo mesto v skupnem seštevku skandinavske turneje, a le z desetinko točke prednosti pred Ahonenom. To obeta še ogorčen boj za skupno zmago, ki prinaša nagrado 25.000 evrov.

Slovenci so znova razočarali. Točke je osvojil le Robert Kranjec za 25. mesto, potem ko je bil v kvalifikacijah celo drugi za Poljakom Adamom Malyszem. Primož Peterka je bil 38., Jernej Damjan, ki se nikakor ni uspel navaditi na skakalnico v Kuopiu, pa znova 40., kar je izenačeno z njegovo najslabšo uvrstitvijo v letošnji zimi. Jurij Tepeš je izpadel že v kvalifikacijah.