To informacijo nam je v minulih dneh potrdilo več virov, posredno tudi Borut Petek, ki je včeraj za Dnevnik povedal, da sta "se z gospo Tovšakovo srečala nekje v mesecu januarju". Po dostopnih podatkih sta se Tovšakova in Petek dobila nekaj dni po tem, ko naj bi se predsednica uprave Vegrada v Kranju sestala s članom razpisne komisije pri Kontroli zračnega prometa Tomažem Žibertom. Slednji naj bi takrat od Vegradovega "lobista" Srečka Gabriča prejel tudi popravljeno razpisno ponudbo.

Čeprav je Petek včeraj zatrdil, da s Tovšakovo "nikoli ni govoril niti o razpisu za kontrolni stolp niti o kakršnih koli poslih", velja spomniti, da v času njunega sestanka - kljub drugačnim Žibertovim zagotovilom - še zdaleč ni bilo znano, ali bo Vegrad tudi dejansko dobil posel na Brniku. Iz dostopnih posnetkov telefonskih pogovorov je namreč razvidno, da naj bi vodja področja inženiringa v Vegradu Ivan Kroflič Gabriča še v zadnjih dneh januarja večkrat povprašal po izidu razpisa, ta pa mu je odgovoril, da se bo "še enkrat na štiri oči dobil z Žibertom". Šele v začetku februarja naj bi Tovšakova Krofliču dokončno potrdila, da "je stolp naš", čeprav naj bi bil "razpis baje pisan za Gradis".

Je torej tudi Petek "lobiral" za Vegrad ali pa je Tovšakovi le razkril, da so v Gradisu najeli "dve odvetniški hiši, da razcefrata Vegradove pogoje", kot naj bi Krofliču nekaj dni pozneje pojasnila Tovšakova? "Z gospo Tovšakovo sva se v življenju morda videla trikrat. Nikoli se nisem ukvarjal z lobiranjem in z njo nisem govoril o kakršni koli podpori v volilni kampanji," odgovarja Petek.

Čeprav Petek zatrjuje, da osebno komaj pozna Tovšakovo, ki je tudi najmanj dve desetletji starejša od njega, jo je po naših informacijah dobre pol ure pred sestankom poklical, da jo obvesti o odhodu iz Maribora, in se ji pri tem predstavil le kot "Borut". Prav tako je nenavadno, da se Petek po mesecu dni ne spomni lokacije sestanka, saj naj bi se na poti s Tovšakovo dogovarjal, ali se bosta pri avtocestnem izvozu Celje zahod srečala na bencinski postaji v lasti OMV ali Petrola. Njun pogovor naj bi namreč prestregli tudi kriminalisti, ki so po naših podatkih že nekaj dni prej, torej 22. januarja, od tožilstva dobili nalog za nadziranje elektronskih komunikacij Tovšakove.

Kljub temu se vrhovno državno tožilstvo v zahtevi za preiskavo ni sklicevalo na te prisluhe. Tako v njej ni omenjena komunikacija s Petkom, čeprav naj bi slednji v zadnjih letih tako ali drugače "lobiral" pri večjem številu državnih poslov. Še več, po naših informacijah Petek v prepisu prisluhov ni omenjen s priimkom, v nasprotju z drugimi "ujetimi" sogovorniki Tovšakove je označen le kot "x".

Tovšakovo tako neposredno obremenjujejo le pogovori, ki so jih kriminalisti pridobili z nadziranjem Žibertovega in Gabričevega telefona. Petek nam je včeraj še potrdil, da ga tožilstvo ni poklicalo za pričo v preiskovalnem postopku, čeprav naj bi po naših informacijah v prihodnjem tednu dni zaslišalo več od prvotno predvidenih 14 prič.

Tovšakova včeraj ni bila dosegljiva za komentar.