Gre za ponovljeno sojenje Maksimoviću: tožilstvo mu je očitalo, da je skupaj z neznancem Alija K. poskušal umoriti, a je sodni senat na prvem sojenju ocenil, da je kriv le kaznivega dejanja povzročitve lahke poškodbe. Takrat so ga obsodili na pol leta zapora, a se je tožilstvo pritožilo na višje sodišče, ki je sojenje razveljavilo. Tudi drugič je tožilstvo vztrajalo pri poskusu umora, vendar se sodni senat s tem spet ni strinjal - tokrat je ocenil, da je Maksimović zagrešil poskus hude poškodbe v sostorilstvu.

Prvič sta se srečala že popoldne

Obdolženi je usodnega večera ob 23.15 z neznancem prišel pred Alijev stanovanjski blok. Ali je sedel zunaj na klopci in ko je slišal, da nekdo sprašuje, kje živi, se je oglasil. Takrat je zagledal neznanca, ki je imel v rokah pištolo, in se pognal v beg. Moški je ustrelil. Pozneje so zdravniki ugotovili, da je krogla povzročila zastrel na desni strani Alijevega vratu. Med begom se je spotaknil in padel, takrat pa sta ga napadalca dohitela. Maksimović ga je napadel z bejzbolskima kijema ter mu povzročil prelom leve lopatice in udarnine po trupu in roki, neznani moški pa ga je z ročajem polavtomatske pištole večkrat udaril po glavi in vratu.

Ali Muhamed K. je na sodišču razložil, da je Maksimovića spoznal jeseni 2004, ko se je sprl z njegovim bratrancem. Ali se je vmešal v prepir, z Maksimovićem sta se stepla in ta naj bi mu pozneje zagrozil, da se mu bo maščeval. Usodnega avgustovskega dne sta se srečala že popoldne in čeprav je obdolženi to zanikal, je sodišče ocenilo, da je bilo prav to srečanje povod za večerni pretep. Popoldne naj bi se namreč Maksimović pripeljal do Alijevega avta in mu začel groziti, češ da naj zbere svojo ekipo, ker bo tudi on svojo. Oškodovanec je povedal, da Maksimović z grožnjami ni odnehal, zato ga je udaril po obrazu in mu zlomil sončna očala. Za neznanca, ki ga je zvečer napadel skupaj z Maksimovićem, pa je oškodovanec dejal, da ga je videl prvič, in mu ni jasno, kdo je bil.

Če bi ga hotel ubiti, bi ga lahko

Sodišče ni verjelo trditvam obdolženca, da ne pozna oškodovanca niti njegovega bratranca ter da je bil usodnega večera na popolnoma drugem koncu Ljubljane. Niso pa se sodniki strinjali s tožilstvom glede tega, da je Maksimović nameraval Alija umoriti - pokazalo se je namreč, da bi to lahko storil, če bi hotel. Zavrnili so trditve tožilstva, da je najhujše preprečila bližnja stanovalka, ki je začela tolči po okenskem steklu in je napadalca prepodila. Priča je namreč na sodišču zatrdila, da na njeno ravnanje nista reagirala. Pa tudi oškodovanec je povedal, da se je pištola sprožila med pretepom in ni šlo za to, da bi ga kdo nameraval namerno ustreliti.

Po mnenju senata je torej Maksimović kriv poskusa hude poškodbe, saj je izvedenec povedal, da bi bilo zaradi zastrela lahko ogroženo življenje oškodovanca. Pri odmeri kazni je sodišče po eni strani upoštevalo, da je šlo za načrtovan obračun, pri katerem so bili uporabljeni palici in orožje, po drugi strani pa, da Maksimović še ni bil kaznovan (niti ne zaradi prekrška, povezanega z nasiljem) in da je od kaznivega dejanja preteklo že kar nekaj časa. Obdolženi mora plačati stroške kazenskega postopka in 450 evrov sodne povprečnine.