Seveda smo rekli, da se. Pod uro na železniški postaji, smo se dogovorili. Razpoznavni znak: naš skrivni gost bo nosil v gumbnici nagelj, mi pa se odločimo, da s seboj pripeljemo motorno kosilnico. Da nas ja ne bi zgrešil!

Z nageljčkom se postavi možak, ki se mu od daleč vidi, da je vajen mraza, sonca, vetra, dežja in pariške salame v štruci od osemdeset. "Ne smete objaviti mojega pravega imena. Lahko samo rečete, da sem rojen v okolici Doboja v BiH. In da sem Mujo, čeprav nisem," nam pove, ko smo sedeli na kavi ob vključeni kosilnici. Za vsak primer, če nam prisluškujejo.

- In kaj nam kanite razkriti?

"Da se v gradbeništvu na veliko podkupuje. Tudi sam sem bil priča takim packarijam. A hodim po nevarnem terenu. Če me odkrijejo, ne bom končal v arestu, pač pa v kefirju z nogami navzgor."

Kosilnica k sreči glasno teče.

- Kaj pa so vam ponudili?

"Marsikaj. Veste, na gradbiščih se počenja vse živo. Enkrat so mi rekli, da dobim tri gajbe krompirja, če pridem k sosedom pomagat polnit mešalec za beton. Sosedov fant ima putiko in ravno ga je napadla, ko so imeli zidarsko akcijo. Pa sem šel, kaj sem hotel. Krompir je krompir, a se bojim, če nemara ne snujejo kazenske ovadbe."

- Če ste dokaz že uničili in ga odplaknili v školjko, se nič ne bojte. Še kak primer?

"Ta je hujši. Ker sem v bližini samskega doma srečal policista na konju in ker je istočasno nad nami letel policijski helikopter, sem skoraj prepričan, da so mi že na sledi."

- No, povejte, olajšajte si dušo!

"Prijatelj iz Doboja živi v Sloveniji in ima obrt. Prosil me je, da mu popravim omet na garaži in naj kar pripeljem še kakega kolega s seboj. Ko smo delo opravili, nas je peljal za hišo, kjer sta se na ražnju vrtela odojka. 'Najejte se, fantje,' nas je povabil. Pa nisem jedel z apetitom, ker sem podkupljen od nog do čela in imam slabo vest."

Končno lahko ugasnemo kosilnico. Prepričani smo, da pogovora neznana ušesa niso slišala. "Nič se ne bojte," rečemo. "Zaradi tega ne boste šli sedet. Sicer pa, bi prišli pred naš blok popravit nadstrešek? Gospa iz sosednjega stanovanja ponuja domač sadjevec."

In je padel še en sumljiv posel…