Skromna udeležba

V nasilju, povezanem z glasovanjem, so zabeležili 24 mrtvih. Vendar pa je šlo le za posamezne incidente. Ni se ponovil scenarij z bombnimi eksplozijami krvavo obarvane predvolilne kampanje, ki je večino volilnih upravičencev odvrnil od ponedeljkovega glasovanja. Udeležba je bila med najnižjimi v zgodovini, znašala je le 35 odstotkov 82-milijonskega volilnega telesa.

Prav tako se niso uresničili strahovi pred masovno poneverbo volitev, ki so jih nekateri označili za "vseljudski referendum" o usodi nepriljubljenega predsednika Mušarafa. Nepopolni, neuradni rezultati kažejo, da je pri volitvah 268 poslancev v narodno skupščino zmagala opozicija.

Nobena izmed političnih strank si ni uspela zagotoviti parlamentarne večine. Zgodil se je veliki "come-back" bivših vladajočih strank, ki ju je v zadnjih osmih letih na stranski tir nekajkrat potisnil pakistanski vojaški stroj.

Iskanje dvetretjinske večine

Z minimalno prednostjo vodi Ljudska stranka umorjene bivše premierke Butove - PPP, ki je zbrala 33 odstotkov glasov, sledi ji Muslimanska liga bivšega premierja Navaza Šarifa - PML (N) z 27 odstotki, medtem ko je "Kraljeva stranka" Mušarafovih "podrepnikov" - PML (Q) uspela zbrati le 14 odstotkov glasov. Polom je doletel tudi koalicijo religioznih strank Mutahida Madžlis i Amal, ki je izgubila nadzor nad Severozahodno obmejno provinco (NWFP), kjer poteka oborožen upor islamskih skrajnežev. Pri iskanju izhoda iz trenutne krize je zmagala želja po vodstvu zmernih političnih sil. Največ je pridobila socialistična Ljudska narodna stranka - ANP.

Bivša tekmeca, PPP in PML (N), ki sta se v mnogih ljudskih kampanjah ter demonstracijah pred volitvami zaobljubila, da bosta sodelovala pri sestavi nove vlade, utegneta skupaj z manjšimi strankami ter neodvisnimi poslanci v parlamentu pridobiti dvotretjinsko večino.

"Nastopil je trenutek resnice za predsednika Mušarafa," je izjavil Nasir Abas, urednik uglednega pakistanskega dnevnika Dawn.

Mušaraf je volitve označil za "zgodovinski mejnik". "Poraženci naj vljudno, zmagovalci pa skromno sprejmejo voljo ljudstva," je dejal in zatrdil, da ni nobenih ovir za vzpostavitev nove vlade pod vodstvom zmagovite stranke in sodelovanje med institucijama vlade in predsednika. "Politika konfrontacije se mora končati," je modroval v demokrata prelevljeni bivši diktator.

Asif Ali Zardari, vdovec ubite Benazir Buto, oportunistični politik, znan pod vzdevkom "Gospod 10 odstotkov", ki stoji na čelu verjetne zmagovalke PPP, pred volitvami ni izključil vlade narodne enotnosti in sodelovanja s sedanjim predsednikom. Šarifova stranka pa je v povolilnih izjavah že napovedala, da si bo prizadevala za Mušarafov odhod. "Odgovoren je za 70 odstotkov terorizma v državi," je povedal visoki uradnik PML (N) Sadik Ul Faruk. Stranka se zavzema za dialog s skrajneži in ne verjame v vojaško rešitev talibanskega vprašanja, ki zahteva preveč žrtev med civilisti.