Na severni strani reke Ibar se je sestala skupščina kosovskih Srbov, ki zastavam na drugi strani reke odrekajo vsakršno legitimnost.

Ikonografija zastav v Mitrovici ne govori samo o prazničnem vzdušju, ki je zajelo albanski del Kosova ob pričakovanju, da bo premier Thaçi v nedeljo razglasil državnost. Priča tudi o zavezništvih, kot jih razume albansko javno mnenje.

Evropa je prišla za Američani

Ob nacionalni zastavi praviloma visi tudi ameriška trobojnica. Le poredko pa je videti tudi zastave Evropske unije. Evropski diplomati v Prištini pravijo, da je to že napredek, ker še pred pol leta Albanci sploh niso izobešali evropskih zastav. "Pa Amerika je nas osvobodila," je rekel lastnik trgovine z usnjenimi torbicami, ki je nad vhod obesil dve ameriški in eno albansko zastavo. "Evropa je prišla šele potem." Albanski del mesta se obnaša, kot da ga od formalnega priznanja loči samo še velik ognjemet, ki ga za nedeljo napovedujejo v Prištini.

Na srbski strani mosta ne visijo nikakršne zastave. Mesto, ki nikoli ne kaže posebne radoživosti, je zajelo politično malodušje. V predavalnici tehnične fakultete se je v petek zjutraj sestala Skupnost srbskih občin Kosova in Metohije in sprejela resolucijo, ki v naprej zavrača vsakršno neodvisnost.

Turobno vzdušje in goreči govori

Podpisal jo je predsednik skupnosti in poslanec v skupščini Srbije Marko Jakšić. Resolucija poziva vse Srbe na Kosovu, naj se v ponedeljek opoldne zberejo na demonstracijah v Mitrovici, Gračanici, Štrpcu in Ranilugu ter zavrnejo "razglasitev separatistov o neodvisnosti Kosmeta". Jakšić je pozval skupščino Srbije, naj na posebnem zasedanju takoj razveljavi vsakršno morebitno deklaracijo, Srbe pa, naj z množičnimi demonstracijami v Beogradu izrazijo podporo enotnosti države.

Vzdušje v dvorani je bilo turobno, govori pa ognjeviti. Retorika iz osemdesetih in devetdesetih let je ponovno oživela. Prisotni so drug za drugim jemali mikrofon v roke in v poetičnem jeziku govorili o narodu in njegovih ambicijah.

Ker pa formalna odcepitev Kosova od Srbije te dni postaja politična resničnost, ki bo v nekaj dneh dobila mednarodno priznanje, so se prisotni vpraševali, kdo je kriv, da je nacionalni projekt iz osemdesetih let tako dramatično propadel. Konsenz je bil, da sta za to krivi Amerika in Evropa, ki sta načrtno uničili moč velike države. Govorniki so Srbe pozivali k bojkotu vseh evropskih institucij, ki bodo od Združenih narodov prevzele nadzor nad razvojem neodvisnosti.

Nezaželeni Evropejci

Neodvisnost Kosova bo namreč strogo nadzorovan vlak. "Noben Evropejec ne bo mogel v srbski kavarni kupiti kavo ali v srbski trgovini kupiti kruh in mleko," je rekel gospod Lasić, ki je hkrati opozoril, da je treba enote Kfor ločiti od evropskih institucij. Kfor ima mandat Združenih narodov, "Evropa pa sem prihaja kot okupacijska sila in ve se, kako se tukaj postopa z okupatorjem". V resoluciji so Srbijo pozvali, naj na severni del Kosova pošlje srbsko vojsko in policijo, ker Srbi nikomur drugemu ne bodo dopustili, da na njihovem ozemlju upravlja njihove usode. Veliko je bilo govora o Putinu, ki da "je večji Srb od vsakega srbskega politika" in izrazov občudovanja do ruskih študentov , ki v Moskvi izražajo solidarnost s Srbi, medtem ko srbski študenti v Beogradu hočejo v Evropo.

Vse bo tako kot prej

Na ulicah Mitrovice pa ni bilo videti kakšnega posebnega navdušenja nad ponovno politično mobilizacijo. Ljudje izražajo predvsem dvom, da bo sprememba statusa prinesla kakšno veliko spremembo, in tudi dvom, da je usoda kogar koli na Kosovu ali kje drugje v rokah njegovih prebivalcev.

"Naj vaš predsednik kar prizna neodvisnost Albanije na Kosovu," je resignirano rekel lastnik kavarne v neposredni bližini tehnične fakultete. "Niti vaš predsednik niti moj predsednik ne delata tisto, kar hočeta, ampak to, kar morata."

V Prištini med tem pometajo ulice in se pripravljajo na praznovanje.