osedanji rezultati preiskave kažejo, da je skupina sedmih moških z območja občine Dravograd utemeljeno osumljena izvršitve 14 tovrstnih kaznivih dejanj.

Kot so sporočili s policijske uprave, so konec januarja in v začetku februarja letos prejeli večje število prijav o vlomih v cerkve in župnišča na območjih Slovenj Gradca, Raven na Koroškem in Dravograda. Po intenzivnem zbiranju obvestil so policisti 9. februarja zvečer prijeli tri osebe z območja občine Dravograd, ki so skušali vlomiti v eno od cerkva v okolici Dravograda.

Nadaljnje zbiranje obvestil je pokazalo, da so se omenjeni trije osumljenci skupaj še s štirimi osumljenci, prav tako z območja dravograjske občine, združili v skupino, ki je sistematično izvrševala kazniva dejanja velikih vlomnih tatvin predvsem v sakralnih objektih na širšem območju Koroške. Osumljeni so iskali denar v skrinjicah, v katere verniki in drugi obiskovalci darujejo svoje prispevke.

Osumljeni so od 28. januarja do 9. februarja letos na območju Slovenj Gradca, Raven na Koroškem in Dravograda izvršili osem dokončanih in pet poskusov velikih vlomnih tatvin v cerkvah, dve veliki vlomni tatvini v stanovanjski hiši v okolici Slovenj Gradca in tatvino prenosnega računalnika v enega od lokalov, pojasnjujejo na slovenjgraški policijski upravi.

Osumljenci so v vseh primerih iskali denar - v enem primeru so si protipravno prilastili 1300 evrov, v enem 250 evrov, pri tem pa so povzročili za okoli 7000 evrov gmotne škode na sakralnih objektih in stanovanjski hiši. Vseh sedem osumljencev so policisti pridržali, na podlagi odredb preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča Slovenj Gradec pa so pri njih opravili hišne preiskave in preiskave prevoznih sredstev.

Slovenjgraški policisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine zoper vseh sedem osumljencev podali kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec. Za storilca kaznivega dejanja velike tatvine je zagrožena kazen zapora do petih let.