Predsednik Unije Istranov Massimiliano Lacota in drugi optantski predstavniki so na današnji tiskovni konferenci v Trstu s svojega zornega kota opisali, kar se je zgodilo v nedeljo popoldne v Rodiku in Kopru.

Kot so povedali, je bila skupina optantov z avtobusom in kombijem namenjena najprej v Rodik, kjer se je s položitvijo venca ob dnevu spomina, ki je v Italiji posvečen povojnim pobojem in odhodu Italijanov z ozemelj, ki so danes del Slovenije in Hrvaške, želela pokloniti spominu na 97 italijanskih finančnih stražnikov, ki naj bi jih leta 1945 jugoslovanske enote pobile in zmetale v bližnje brezno. Že na nekdanjem mejnem prehodu Krvavi potok naj bi jih ustavile tri slovenske policijske izvidnice in dejale, da ne morejo iti v Rodik, ker gre za nezaželeno oziroma nedovoljeno manifestacijo, in udeležence pozvale, naj ne nadaljujejo potovanja.

Temu so se optanti uprli in nadaljevali do Rodika, kjer so položili venec ob vhodu v opuščen rudniški rov, kjer naj bi bili omenjeni finančni stražniki zaprti. Slovenska policija jim je zaradi tega izdala denarno kazen v višini 312,97 evra. Optanti so zatem šli še v Koper, kjer so položili venec na pročelje stavbe, kjer naj bi po drugi svetovni vojni nekdanja jugoslovanska tajna policija Ozna mučila politične nasprotnike. Nazaj grede jih je pri parkiranem avtobusu čakala policija, ki je udeležencem izdala drugo denarno kazen, tudi tokrat v višini 312,97 evra.