Sprva je bilo predvideno, da naj bi bila odločitev o napotitvi misije sprejeta najverjetneje v ponedeljek, kar je sicer še vedno ena od možnosti. Več bo znanega konec tedna, razvoj dogodkov pa je odvisen od razmer na Kosovu in v Srbiji.

Kosovo naj bi predvidoma v nedeljo razglasilo neodvisnost, ki naj bi sicer začela veljati marca. V tem primeru se bodo v ponedeljek na korak kosovske strani ustrezno odzvali tudi zunanji ministri EU, so povedali viri.

Zunanji ministri bodo predvidoma sprejeli politično izjavo o priznavanju neodvisnosti, vendar naj bi samo priznanje ostalo v domeni posameznih držav članic, pri čemer je pričakovati, da predvsem Ciper in Romunija Kosova ne bosta priznala.

Tudi glede podpisa začasnega političnega sporazuma s Srbijo, ki je nadomestilo za podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, bo več znanega konec tedna, saj naj bi v četrtek zasedala tako srbska skupščina kot vlada.

"Ponudba je na mizi, tehnično bi se podpis lahko zgodil v ponedeljek", če bo srbska stran rešila notranjepolitične probleme, so povedali viri. "Žogica je na srbski strani igrišča," so poudarili.