Četrti največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu je včeraj tudi razkril šest novih modelov, vključno z dvema, katerih zaslon deluje na dotik, telefonsko napravo za poslušanje glasbe, ki lahko shrani osem gigabajtov podatkov, ter telefone s kamero, ki so odporni na prah.

Sony Ericssonov telefon, ki so ga poimenovali X1 bo imel »drsno« tipkovnico, urejeno podobno tisti na računalniku, in zaslon, ki se ga upravlja z dotikom. Vodja Microsoftovih programov za mobilno telefonijo Scott Horn je optimističen glede doseganja cilja: da bodo do konca poslovnega leta, torej do konca junija, prodali vsaj 20 milijonov pametnih telefonov. Lani so prodali 123 milijonov takšnih primerkov - telefonov s funkcijami, ki jih premore osebni računalnik, od začetka proizvodnje pa že 1,14 milijarde.

Največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu Nokia, ki zavzema 40-odstotni delež trga, je samo v zadnji četrtini preteklega leta prodal 19 milijonov pametnih telefonov. Nokia sicer ne uporablja operacijskega sistema Windows Mobile, z Microsoftom pa sodeluje pri nekaterih glasbenih in e-poštnih storitvah.