Prav ta oseba pa je bila po Šetinčevih besedah videti kot vodja oziroma koordinator dela skupine, ki je zasegla in zapečatila računalnik. Po našem poizvedovanju se je izkazalo, da je bila ta oseba najverjetneje svetovalec predsednika vlade za nacionalno varnost Aleksander Lavrih (gre za človeka, ki je leta 2006 sprožil afero Sova), česar pa ne na MZZ ne v kabinetu predsednika vlade niso želeli komentirati. Po naših podatkih so na MZZ sledili večjemu številu zaposlenih, kar naj bi se nekaterim dogajalo že pred nekaj meseci.

Če v preiskavi odtekanja dokumentov z zunanjega ministrstva res sodeluje svetovalec predsednika vlade Aleksander Lavrih, kot pravijo naši viri, na MZZ in v kabinetu predsednika vlade pa tega niso zanikali oziroma niso želeli komentirati, to kaže na visok pomen, ki jo zadevi daje predsednik vlade Janez Janša, saj Lavrih velja za človeka, ki je že od leta 1992 v njegovem zaupnem krogu.

V pisarno diplomata Marjana Šetinca so po naših podatkih poleg Lavriha prišli člani komisije za notranji nadzor odtekanja informacij z ministrstva, ki ga je 25. januarja odredil minister Dimitrij Rupel: Damjan Križman (vodja službe za informacijsko tehnologijo), Duško Puketa (v. d. vodje varnostno-tehnične službe) ter Gregor Klemenčič (v. d. vodje službe za tajne podatke). Ob njiju pa še v. d. generalnega sekretarja MZZ Igor Jukič in vodja sektorja za gospodarsko diplomacijo Robert Kokalj ter dva informatika.


Na zunanjem ministrstvu molčijo

Na ministrstvu za zunanje zadeve še naprej molčijo o tem, na kakšni pravni podlagi je ministrstvo pridobilo izpiske telefonskih pogovorov svojih zaposlenih. Prav tako so že dva dni zaviti v molk glede našega poizvedovanja o pravnih osnovah za ukrepanje v pisarni diplomata Marjana Šetinca. Neodgovorjena so tako ostala naša vprašanja, na  kateri pravni podlagi so zapečatili računalnik Marjana Šetinca. Pa tudi, koliko zaposlenim na MZZ so po objavi dokumenta preverjali telefonske izpiske (spiski klicev) ter na  osnovi kakšnih kriterijev so se odločili za preverjanje teh ljudi. Po naših informacijah so namreč zaradi suma, da so komunicirali z novinarji Dnevnika, pod drobnogled vzeli več kot deset zaposlenih. Po nekaterih informacijah naj bi komunikacijo določenih oseb z mediji nadzirali tudi že pred več meseci.

Diplomat najel Čeferina

Marjan Šetinc je včeraj najel odvetnika, in sicer Aleksandra Čeferina, ta pa je že napovedal odškodninsko tožbo in kazensko ovadbo. Kot nam je dejal Čeferin, notranja preiskava na ministrstvu nima nikakršnega pravnega učinka. Če bi hoteli uporabiti izsledke te preiskave, bi morali postopek izvesti zakonito, pravilen postopek pa bi bil tak, da bi najprej podali ovadbo, nato pa pridobili odredbo, s katero bi lahko policija zasegla računalnik. »Zdaj pa nihče ne ve, kaj delajo z računalnikom gospoda Šetinca, in vsakomur, ki ima vsaj malo soli v glavi, je jasno, da računalnik in njegova vsebina nista verodostojen dokaz v nikakršnem postopku,« opozarja Čeferin.


Premier Janez Janša pa je včeraj apeliral »na vse tiste, ki se zdaj na veliko  ukvarjajo z MZZ, da upoštevajo trenutek, v katerem je Slovenija«. Minister za zunanje zadeve je bil v zadnjih treh, štirih dneh zunaj države, vsak dan je vodil pogovore  evropske trojke z drugo državo, v Sloveniji pa se je zdelo, kot da se minister ukvarja z nekim izginotjem dokumentov. Tudi v prihodnjih petih mesecih bo tako. Slovenija in ministrstvo za zunanje zadeve rešujeta prav v teh dneh  nekaj odprtih problemov, enega od teh v sosednji regiji. Dejansko bi potrebovali za ta trenutek nekaj razumevanja, poudarja Janša.

Pirc – Musarjeva: Če prisluškuješ eni telefonski številki, avtomatsko posežeš v zasebnost osebe na drugi strani

Pirc - Musarjeva: Pri sumu kaznivega dejanja delodajalec ne sme vzeti postopka v svoje roke