"Današnji sestanek oziroma ustanovitev častnega odbora je dala dodatno težo pomenu obletnice, razprava, ki je bila v častnem odboru, pa je pokazala, da smo okrog pomena Trubarja v Sloveniji zelo enotni."

Janša je dejal, da smo 500 let po rojstvu Primoža Trubarja doživeli tisti trenutek, ki ga je pred več kot 200 leti Valentin Vodnik označil za čas, ko bo slovenščina zveličana in ko bo slovenski jezik priznan. Premier je poudaril, da slovenščina ni le enakopraven jezik znotraj Evropske unije, ampak je tudi jezik, v katerem Slovenija v prvi polovici leta 2008 vodi EU. Ker je včeraj v Muzeju novejše zgodovine Slovenije potekalo odprtje portala Slovenska pomlad, ki je posvečen obletnici ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic v letu 1988, je Janša dodal, da se prav v položaju slovenskega jezika, ki je bil v središču Trubarjevega zanimanja in delovanja, kaže pot, ki smo jo Slovenci prehodili v zadnjih dveh desetletjih. "Pred 20 leti so civilistom sodili na vojaškem sodišču, in to v tujem jeziku, medtem ko danes v našem jeziku predsedujemo celotni Evropski uniji."

Nekatere prireditve v Trubarjevem letu, ki sovpada s predsedovanjem Slovenije svetu EU, so se že začele. Jutri bo predsednik države Danilo TĂĽrk v Narodni in univerzitetni knjižnici odkril Trubarjev kip, delo kiparja Tineta Kosa, s čimer se bo simbolično začelo Trubarjevo leto.