Pismo naj bi Gates nemškemu obrambnemu ministru Franzu Josefu Jungu poslal pred tednom in pol, v njem pa naj bi zahteval več vojakov, helikopterjev in padalcev, skupno 3200 vojakov. Po pisanju omenjenega časnika naj bi Jung v podobnem "neposrednem in ostrem" pismu že odgovoril.

Kot je danes v Berlinu pojasnil nemški obrambni minister, je v pismu Gatesu zavrnil, da bi Nemčija v Afganistanu razširila svoj mandat. Namestitev sil zveze Nato v Afganistanu sicer že postaja kamen spotika v odnosih med ZDA in Nemčijo. Obrambni ministri zveze Nato se bodo še ta mesec sestali na srečanju v litovskem glavnem mestu Vilnius, na vrhu pa aprila v Bukarešti, kjer bodo govorili o operaciji v Afganistanu, kjer je trenutno nameščenih 42.000 vojakov, si pa zveza želi še dodatnih 7500 vojakov, ki naj bi jih namestili na nemirnem jugu države.

Nemčija ima trenutno v Afganistanu 3200 vojakov, ki so nastanjeni v prestolnici Kabul in na relativno mirnem severu. Slovenija ima v Afganistanu 65 vojakov; v Heratu na zahodu Afganistana in Kabulu.