"Hrvaška ni prekinila diplomatskih odnosov, če pa je kdo to poskušal, je bil to Rupel," je dejal Sanader v izjavi, ki jo je objavila HTV.

Po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina je po Sanaderjevih besedah Rupel s svojimi trditvami "šel čez mero, ki je običajna v diplomatskih odnosih med dvema državama".

Sanader: Drobnjak je zahteval sestanek, a ni dobil termina

Dejstvo je, da je glavni hrvaški pogajalec z EU Vladimir Drobnjak minulo jesen od Ljubljane zahteval sestanek, a ni dobil termina na slovenskem zunanjem ministrstvu, je Sanader po poročanju Hrvaške televizije (HTV) še zatrdil ob robu slovesnosti ob začetku gradnje novih poslopij neke tovarne v Zagrebu.

"Pozivam Rupla, naj se obnaša v skladu s proklamirano politiko Slovenije in Hrvaške, ki sta sosednji in prijateljski državi, ki, resnici na ljubo, imata odprta vprašanja, ki jih skušata reševati v evropskem duhu," je dejal Sanader.

Sanader se smeje Ruplu, a "ne iz srca"

Po njegovih besedah je Ruplov način "nenavaden in smešen", sam pa se je nasmejal njegovim izjavam, ampak "ne iz srca". Obenem je Rupla pozval, naj se vzdrži tovrstnih izjav ter naj se čim prej sestane s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem.

Rupel je v torek pred zunanjepolitičnim odborom Evropskega parlamenta v okviru razprave o reševanju problema hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) med drugim dejal, da je "Hrvaška praktično prekinila odnose s Slovenijo na ravni zunanjih ministrov, ker ni bilo nobenih stikov že pet, šest mesecev".

Odziv slovenskega zunanjega ministrstva

Slovensko zunanje ministrstvo je v odziv na Sanaderjeve besede v sporočilu za javnost tudi poudarilo, da je minister "na izrecno vprašanje slovenskih novinarjev pojasnil, 'da ni urejenih odnosov, kot bi jih morali imeti, ampak ne po krivdi Slovenije; mi smo dajali veliko pobud in jih dajemo še naprej in jih dajem tudi tule zdaj'".

"Dejstvo je, da je bilo v letu 2007 samo eno neformalno srečanje, 17. februarja 2007 v Kastvu," poudarjajo na MZZ. Kot dodajajo, sta se slovenski minister Rupel in hrvaška ministrica Kolinda Grabar Kitarović na tem srečanju dogovorila, da bo naslednje srečanje gostila Slovenija. "V drugi polovici leta 2007 je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve hrvaški strani predlagalo več datumov za bilateralno srečanje, vendar je hrvaško zunanje ministrstvo vse predloge zavrnilo, ne da bi predlagalo svoje datume," so še zapisali na MZZ v sporočilu za javnost.