Ena od možnosti je tudi podpis začasnega sporazuma, je menil Rupel. Ta sporazum ureja trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med Srbijo in EU, ter lahko začne veljati takoj, medtem ko morajo krovni, politični sporazum ratificirati vse države članice. "To je zelo kompleksen proces, cilj je zgladiti robove procesa in odstraniti ovire, ki obstajajo," je še dejal Rupel. "Kot je znano, si prizadevamo, da bi se Srbija, pa ne samo Srbija, ampak celoten Zahodni Balkan, čim prej približali EU, a ta postopek, to prizadevanje ni preprosto," je poudaril.

Poskušamo storiti, kar se da, slovensko predsedstvo poskuša storiti, kar se da, je še zatrdil minister ob prihodu na zasedanje."Upam, da bo Srbija danes dobila konstruktiven odgovor, v katerem se bo pokazalo naše prizadevanje, da Srbijo približamo EU, kolikor je mogoče," pa je ob prihodu na zasedanje povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana.

"Kako bomo to točno oblikovali, bomo razpravljali čez dan, je pa to nedvomno sporočilo, ki ga želimo posredovati Srbiji, ki je trenutno pred pomembnimi odločitvami" na domačem prizorišču, je poudaril. "Ne želimo vplivati na volilni proces, ki poteka v Srbiji. Želimo Srbijo približati EU, kolikor je le mogoče," je poudaril. "Naklonjen sem podpisu sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju," je sklenil Solana.