V članku tako nastopajo novinar Večera Blaž Zgaga, nekdanji odgovorni urednik Dela Peter Jančič, komentatorka Dela Saša Vidmajer, predsednica uprave Dela Andrijana Starina Kosem, direktor Urada vlade za komuniciranje Anže Logar, medijski analitik Marko Milosavljevič, urednik Mladine Grega Repovž in pisatelj Drago Jančar.

Avtor uvodoma spomni, da je sedanji premier Janez Janša konec 80. let odigral ključno vlogo v slovenskem demokratičnem gibanju po tistem, ko je bil obsojen na 18 mesecev zapora zaradi nasprotovanja komunističnemu režimu in pisanja člankov, v katerih je napadal nekdanjo jugoslovansko vojsko. Zdaj pa ga njegovi nasprotniki obtožujejo cenzuriranja medijev, za svobodo katerih se je boril. Bilefsky omenja nedavno oceno Freedom Housa, da so slovenski mediji pod "posrednimi političnimi in ekonomskimi pritiski vlade in poslovnih interesov".

Skrbi glede medijske svobode so tolikšne, da je 571 novinarjev podpisala peticijo, ki premierja Janšo obtožuje cenzure. Podrobno so opisane spremembe na Delu in vloga Andrijane Starina Kosem. Ta se spominja, da je bila Pivovarna Laško odločena, da bo kupila delež v Mercatorju, v zameno za del državnega deleža pa je bila pripravljena na Delu imenovati vladi naklonjeno upravo in urednike. Dogovor je bil dosežen na zasebnem sestanku v Janševi pisarni. "Janša je bil odločen, da pridobi nadzor nad mediji, in da bi se to zgodilo, je sklenil dogovor," se spominja Starina-Kosmova, ki dodaja, da je Janši pomagala zato, ker je bila prepričana, da bo svoj vpliv uporabil za odpiranje medijskega prostora. Vladni govorec Anže Logar je zanikal, da bi vlada poskušala pridobiti nadzor nad Delom. Prodaja delnic je bila izvedena zaradi želje po zmanjšanju državnega lastništva v zasebnih podjetjih. Starina-Kosmova je povedala, da je bila naloga Petra Jančiča, takrat na novo imenovanega odgovornega urednika Dela, da pripelje časopis na raven razmišljanja vlade. Jančič je novinarju IHT zagotovil, da kot odgovorni urednik nikoli ni doživel neposrednih vladnih pritiskov. "Moja uredniška politika je bila biti pošten, točen in nepristranski," je dejal.

Starina-Kosmova je novinarju celo zagotovila, da je Janša vsako jutro pošiljal SMS-sporočila urednikom in jih grajal zaradi do vlade kritičnih naslovov v časopisih. V njegovem kabinetu so to obtožbo zanikali, dodaja Bilefsky. V članku so opisani še spremenjeni zakon o RTV Slovenija ter pritiski oglaševalcev. Avtor končuje prispevek s citatom Draga Jančarja, objavljenim v eni od nedavnih kolumn v Delu, da je Janša žrtev medijskega linča, kot ga doslej še ni bilo.

Celoten članek je dostopen na naslovu: http://www.iht.com/articles/2008/01/18/europe/SLOVENIA.php