Skupni izzivi, s katerimi se spopada evrosredozemsko območje, nakazujejo tudi glavne prednostne naloge slovenskega predsedovanja. Na zasedanju v torek in sredo so bile predstavljene prioritete in program Euromeda v času slovenskega predsedovanja, ki so gospodarski in socialni razvoj, energija in podnebne spremembe, varstvo državljanov, nasprotovanje terorizmu in ekstremizmu, evropska sosedska politika in medkulturni dialog.

Kot so sporočili iz slovenskega predsedstva, je bil poseben poudarek na pripravi ministrskih zasedanj v prvi polovici 2008. Gre za zasedanja o informacijski družbi februarja v Egiptu, o turizmu aprila v Maroku ter o kulturnem in medkulturnem dialogu maja v Grčiji. Prav slednjemu - dialogu med kulturami - je bila namenjena posebna pozornost, saj je bilo leto 2008 razglašeno za evrosredozemsko leto dialoga med kulturami in za evropsko leto medkulturnega dialoga.

Tokratno 73. zasedanje visokih uradnikov Euromeda je bilo sicer prvo med slovenskim predsedovanjem EU, prvič pa je tudi potekalo v razširjenem članstvu 39 držav, tj. članic EU in 12 partneric južnosredozemskega bazena. Na devetem letnem zasedanju zunanjih ministrov Euromeda novembra lani v Lizboni sta bili namreč k barcelonskemu procesu povabljeni še Albanija in Mavretanija.

Poleg tega Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose tokrat prvič predseduje nova država članica unije, ki obenem zaokrožuje prvi t. i. trio, ki je oblikoval 18-mesečni program predsedovanja. Slovensko predsedstvo je v Bruslju zagotovilo, da si bo prizadevalo zagotoviti kontinuiteto odličnega dela iz leta 2007 in gladek prehod na francosko predsedstvo EU in naslednji trio.