Srbski predsednik Boris Tadić je v govoru pred varnostnim svetom Združenih narodov (ZN) povedal, da njegovo država nikoli ne bo priznala suverenega Kosova, s čimer se strinja tudi Moskva, kar je ruski veleposlanik v ZN Vitaly Churkin tudi odločno potrdil. »Kosovo ne bo postalo del ZN, niti del katere druge mednarodne politične ustanove, če bo enostransko razglasilo neodvisnost,« je poudaril Churkin.

Glede na to, da ima Rusija kot stalna članica ZN pravico do veta, bi lahko ustavila kosovska prizadevanja za priključitev organizaciji, toda ruski veleposlanik ni povedal, ali je njegova država pripravljena onemogočiti vstop Kosova v ZN.

Tako Churkin kot Tadić sta varnostni svet pozvala, naj še naprej poskuša najti rešitev za kosovsko težavo, ki je sprejemljiva za Beograd in Prištino, toda diplomati so izpostavili, da je čas za to že potekel. Ameriški veleposlanik v ZN Zalmay Khalilzad je dejal, da je varnostni svet blokiran in ne igra več vloge pri prihodnjem statusu Kosova. Churkin je temu oporekal: »Zadeva je zaklenjena znotraj varnostnega sveta.«