Nagrade, uradno "Orange British Academy Film Awards", znane pa kot BAFTA, ki jih bodo 10. februarja podelili na slovesnosti v londonski Royal Opera House, so prav tako pomembni kazalci morebitnih dobitnikov ameriškim oskarjev februarja v Los Angelesu. Za znanilke oskarjev veljajo od leta 2000, ko so jih z aprila prestavili na februar.

Letos so bafte še bolj v središču pozornosti zaradi stavke hollywoodskih scenaristov, ki meče senco na običajni blišč sezone podeljevanja filmskih nagrad v Združenih državah.

Brata Joel in Ethan Coen sta za mračni western "No Country for Old Men" prejela devet nominacij, vključno z nominacijo za najboljšo režijo in tri najboljše stranske igralske dosežke, ki so jih ustvarili Javier Bardem, Tommy Lee Jones in Kelly Macdonald.

Zgodovinski epski film "There Will be Blood" je prav tako devetkrat v ožjem izboru za bafte, med drugim je Daniel Day-Lewis nominiran za nagrado za najboljšo moško vlogo.

Pokora, nastala po ganljivi knjižni predlogi Iana McEwana o nesrečni ljubezni, ki se odigrava med II. svetovno vojno, bafto pričakuje tudi v kategoriji najboljšega britanskega filma. Keira Knightley in James McAvoy sta v igri za igralsko nagrado, Joe Wright pa za nagrado za režijo.

Pokora je prejšnjo nedeljo v Los Angelesu prejela zlati globus za najboljši film, medtem ko sta Knightleyjeva in McAvoy ostala praznih rok.

Za najboljši film sta v igri za bafto še Ameriški gangster in nemški Življenje drugih, za nagrado za najboljši britanski film pa poleg Pokore in dela "The Bourne Ultimatum" še film o ruski mafiji "Eastern Promises", drama o obritoglavcih "This is England" in "Control" o Joy Division.

Bafto za najboljšega igralca bo prejel eden od nominirancev, to so James McAvoy, Daniel Day-Lewis, George Clooney za vlogo v filmu "Michael Clayton", Viggo Mortensen za "Eastern Promises" in, posthumno, julija lani umrli Ulrich Mühe za vlogo v filmu Življenje drugih.

Poleg Knightleyjeve imajo nominacije za bafto igralke Cate Blanchett (Elizabeth: Zlata doba), Julie Christie (Away from Her), Marion Cotillard (La Vie En Rose) in novinka Ellen Page (Juno).