Če bi najnižjo davčno stopnjo pri dohodnini znižali z veljavnih 16 na 15 odstotkov od letne davčne osnove, bi ljudje z letnimi dohodki v višini do 6800 evrov pridobili 23,80 evra na leto, tisti z do 9000 evrov dohodkov pa okoli 40 evrov letno, je danes v Ljubljani povedal državni sekretar Andrej Šircelj.

Na ministrstvu so te izračune naredili v odziv na Pahorjev predlog, naj vlada pri pripravi protiinflacijskega programa izračuna učinke morebitnega znižanja najnižje davčne stopnje z veljavnih 16 na 15 oz. 14 odstotkov. "Tega še ne predlagamo," je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejal Pahor ter dodal, da v SD nimajo vseh možnosti, da bi sami izračunali učinek takega ukrepa. Po njegovih besedah bi država s tem sindikatom in delodajalcem sporočila, da bo znižala strošek dela, s čimer bi se povečale možnosti, da pride do dogovora.

Takšen ukrep ne bi bil osredotočen na ljudi z najnižjimi dohodki in ne bi odpravil težav, ki jih imajo ti ljudje z inflacijo oz. njihovih težav glede gmotnega položaja, pa je danes poudaril Šircelj. Znižanje najnižje davčne stopnje pri dohodnini ne bi razrešilo vprašanja dohodkovnega položaja in ne bi bilo socialno naravnano, je dodal.

Po drugi strani pa bi znižanje najnižje stopnje dohodnine po Šircljevih besedah zahtevalo skoraj enak finančni odliv, kot pa se obeta s predlaganimi ukrepi vlade. Znašal bi namreč 37 milijonov evrov, medtem ko bo z zvišanjem splošne olajšave, ki jo predlaga vlada in jo bo DZ obravnaval na izredni seji prihodnji teden, prišlo do izpada prihodkov od dohodnine v višini 38 milijonov evrov na leto.

S spremembami na področju dohodnine se sicer stroški dela ne znižujejo, saj zniževanje stopenj dohodnine pomeni ob enakem bruto znesku plače enak strošek dela za delodajalca, pojasnjujejo na finančnem ministrstvu. Znižanje stopnje davka na izplačane plače, ki ga z letom 2009 ne bo več, pomeni izpad prihodkov v višini približno 500 milijonov evrov letno. To pomeni, da gospodarstvo plača toliko davka manj in mu toliko več ostane za razvoj in navsezadnje za delitev dobička, je dejal Šircelj.