Osrednja tema pogovorov bo sodelovanje Slovenije in Francije v letošnjem letu, ko bosta državi druga za drugo predsedovali Svetu EU. Slovenija in Francija imata kot predsedujoči EU - januarja je krmilo unije za pol leta prevzela Slovenija, julija pa ga bo predala Franciji - skupno nalogo, da bdita nad procesom ratifikacije in uveljavljanja nove Lizbonske pogodbe, tako da bo ta dejansko lahko začela veljati 1. januarja 2009, kar so kot cilj potrdili evropski voditelji na decembrskem vrhu.

Predsedujoči državi tesno sodelujeta

Slovensko predsedstvo si je kot prednostne naloge poleg spremljanja procesa ratifikacije Lizbonske pogodbe zadalo še Zahodni Balkan, lizbonsko strategijo za večjo konkurenčnost EU, energetsko-podnebni sveženj in medkulturni dialog. Pariz pa se bo med svojim predsedovanjem uniji po napovedih osredotočil na štiri področja: rast in zaposlovanje, zaščito državljanov, Evropo prihodnosti in vpliv Evrope na mednarodni sceni. Francija namerava svoje predsedovanje izkoristiti tudi za nadaljevanje razprave o vplivu močnega evra na gospodarstvo.

 Kouchner Slovenijo obiskal tudi lani

Slovenija in Francija sta pred predsedovanjem uniji že lani močno okrepili stike. Kouchner je Slovenijo obiskal že v začetku julija lani, ko se je na Obali udeležil srečanja zunanjih ministrov sredozemskih članic EU, konec tega meseca pa je bil na obisku v Ljubljani francoski državni sekretar za evropske zadeve Jean-Pierre Jouyet. Zunanji minister Rupel se je avgusta v Parizu udeležil posveta francoske diplomacije, oktobra je bil v Franciji notranji minister Dragutin Mate, decembra pa premier Janez Janša.