Prijatelj se pri tem sklicuje na žalostno dejstvo, kot piše, da je v državnem zboru vsaj 33 ljudi, ki zaslužijo manj kot 500 evrov bruto na mesec. To so na primer voznik varnostnik s 495, kurir s 424, kuharski pomočnik s 330 in čistilka s 306 evri.

Na drugi strani je na vrhu najbolje plačanih v slovenskem parlamentu njegov predsednik France Cukjati. Decembra je dobil 6484 evrov bruto plače. Drugi na decembrski plačilni listi je vodja poslancev največje stranke Jože Tanko (tudi SDS) s 5310 evri. Tretje mesto si delijo Feri Horvat (SD), podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora (DeSUS), Rudolf Moge (LDS), vodja poslancev SD Miran Potrč, poslanka madžarske manjšine Maria Pozsonec in vodja poslancev DeSUS Franc Žnidaršič s 5240 evri plače. Deveti na plačni lestvici je poslanec ljudske stranke Stanislav Brenčič (5196 evrov) in deseti njegov strankarski kolega Josip Bajc (5174 evrov). Več kot 5000 evrov plače je dobilo še deset poslancev. Med njimi prvak SNS Zmago Jelinčič, Jožef Jerovšek (SDS), Pavel Gantar (Zares) in Tone Anderlič (LDS). Na zadnjem, 90. mestu je poslanec SNS Boštjan Zagorac s 3748 evri bruto plače. V spodnjem klubu "manj kot 4000" je poleg Zagorca še deset njegovih kolegov in tudi dve kolegici iz SDS, Eva Irgl (3817 evrov) in Alenka Jeraj (3986 evrov). Pisec pisma ministru Virantu Srečko Prijatelj je komaj nad to mejo (4070). Generalni sekretar parlamenta Lovro Lončar je dobil 4737 in nekdanja poslanka Polonca Dobrajc, ki je morala sedež vrniti padlemu ministru Andreju Bručanu, 4868 evrov.

Enako bo še pri januarski plači, februarske bodo izračunali že po novem razrednem plačnem sistemu. Vsi poslanci so namreč že dobili odločbe o plači po novem Virantovem sistemu, ki bodo omenjene številke spremenile, in sicer na nižje. Pri prevedbi njihovih dosedanjih osnovnih plač z dodatki v plačilne razrede od 55 do 62 se jih je za plače pristojna mandatno-volilna komisija sicer trudila potisniti za kakšen razred višje, vendar zato poslanci ne bodo imeli višjih plač. K tej osnovni plači se bo namreč odslej namesto 0,5 prištevalo le 0,3 odstotka dodatka na vsako leto delovne dobe, oziroma največ 12 odstotkov.

Prva "žrtev" novega sistema je 64-letni predsednik državnega zbora Cukjati. Zakon mu je - tako kot še štirim drugim najvišjim državnim funkcionarjem - sicer določil najvišji, 65. razred. Petega februarja bo torej dobil 5508 evrov in zraven mu bodo prišteli še okoli 500 evrov dodatka na delovno dobo, tako da bo pristal na dobrih 520 evrov nižji plači od zdajšnje. Plače Mirana Potrča, Ferija Horvata, Rudija Mogeta, Marie Pozsonec in Francija Žnidaršiča bodo nižje za 350, Brenčičeva in Bajčeva pa za okoli 330 evrov. Plača drugega na lestvici zdaj najbolje plačanih poslancev Jožeta Tanka bo nižja za 200 evrov. Tudi drugim poslancem bo Virantov sistem plače znižal za 50 do 300 evrov. Branku Grimsu (zdaj 4946 evrov) na primer za 150, Evi Irgl (oba SDS) pa za 40 evrov (dobila bo 3770 evrov). Poglejmo še na drugo stran: Milan M. Cvikl bo februarja prejel 160 evrov nižjo plačo.

Edini poslanec, ki bo z Virantovim zakonom pridobil - če izvzamemo Draga Korena (NSi), ki se mu bo plača zvišala, ker je nedavno prevzel vodenje notranjepolitičnega odbora - je podpredsednik Sašo Peče (SNS). Po zakonu mu pripada 62. razred. Decembra je 37-letni Peče dobil 4563 evrov. Po novem je izračun takšen: 4897 (62. razred) z okoli 100 evrov dodatka na delovno dobo skupaj prinese okoli 5000 evrov bruto plače. Toda Virantov zakon je zanj pripravil kavelj. Februarja bo dobil le okoli 40 evrov več, prihodnji mesec 80 in tako naprej, vso razliko med zdajšnjo in na novo izračunano plačo pa šele julija prihodnje leto.

Uveljavitev novega sistema plač je dokončno zamrznila daljnega leta 1993 sprejet sklep - takrat je večina poslancev mislila, da gre za kratkoročno, ljudem všečno potezo - da si plače znižajo za petino, torej za 20 odstotkov. Vmes je bilo do danes sicer nekaj plahih poskusov spet stoodstotno uveljaviti formulo poslanske plače, ki bi bila 5-kratna povprečna slovenska plača z dodatki za opravljanje funkcije in na delovno dobo. S tem niso uspeli in tako je ostalo pri 80-odstotni plači tudi pri prevedbi v plačilne razrede. Teoretično je to še vedno mogoče uveljaviti, toda dejansko bi to popolnoma spremenilo plačna razmerja v državni upravi in zato do tal porušilo z veliko muko sprejeti nov plačni sistem ministra Viranta.