Preiskovalce najbolj zanima, kako se je lahko zgodilo, da je tiger pobegnil iz kletke, obdane z visoko ograjo. Sumijo, da mu je pri tem „pomagal“ človek. Policija je 140 kilogramov težko žival usmrtila, potem, ko je ta ubila enega obiskovalca, dva pa resno ranila.

Štiri leta stara tigrica, imenovali so jo Tatiana, je pobegnila iz ograde, ki jo je obdajala več kot pet metrov visoka ograja in šest metrov široki jarek. Policisti so potrdili, da zaenkrat še ne vedo, ali in kako je bil v njen pobeg vključen človek. Zbiranje podatkov pri pričah in iskanje sledi v ogradi še poteka. Uslužbenci živalskega vrta trdijo, da tigrica ni pobegnila skozi odprta vrata, pač pa se je izmuznila skozi luknjo v ograji ali pa je slednjo preplezala.

Nekdanji direktor živalskega vrta Columbus Jack Hanna je izjavil, da je kaj takega praktično nemogoče in potrdil domneve policistov, da je imel tiger „pomočnika“. Domneva, da so žival sprovocirali obiskovalci z neprimernim obnašanjem pred ogrado do te mere, da je ta mogoče preskočila ograjo. „Sprovocirana žival vsekakor postane zelo agresivna, vendar je malo verjetno, da bi tiger, ki je sicer živel v ujetništvu, kjer živali ne postanejo tako močne, kot v naravi, pri polnem zaletu preskočil ograjo,“ je izjavil tiskovni predstavnik živalskega vrta.

Veliki poznavalec tigrov, biolog Sy Montgomery pa je izjavil, da bi bil skok tigrice preko pet metrov visoke ograje popolnoma mogoč. „Tega sicer ni sposoben vsak tiger, toda živali se, prav tako kot ljudje, zelo razlikujejo po svojih atletskih sposobnostih“. Tigrica se je tudi v preteklosti izkazala za zelo agresivno. Malo pred lanskim božičem je za ramo zgrabila oskrbnico, ki ji je prinesla hrano. Direktor živalskega vrta je izjavil, da takrat ni razmišlja, da bi žival dal usmrtiti, sej „se je obnašala točno tako, kot bi se v naravi“.

Preiskovalci bodo poskusili ugotoviti tudi, kaj je tigrico, ki je veljala za vajeno obiskovalcev, tako sprovociralo, da je napadla in ubila 17-letnega Carlosa Souso ter ranila 19 in 23-letna brata, ki pa nista več v življenjski nevarnosti.