Še pred poletnimi počitnicami naj bi tako socialni demokrati poleg alternativnega vladnega programa predstavili tudi ministrsko ekipo.

Z odločitvijo, da bo mandatar Pahor, želi stranka odstraniti dvome in dileme, kdo bi bil mandatar, če bi zmagala SD. Predvsem pa je, tako Pahor, dozorel čas, da začne pogovore s kandidati za ministre. "Zavedam se dvoreznosti odločitve, saj vem, da ljudje običajno dajo soglasje za sodelovanje v vladi po volitvah, ko so rezultati znani in je njihovo tveganje bistveno manjše," poudarja Pahor. Pri tem priznava, da vsi, ki bodo pripravljeni sodelovati, ministrskih položajev ne bodo zasedli, saj SD ne bo sama oblikovala vlade, ampak bo ta koalicijska. Kandidatov ne bo iskal samo med člani stranke, imen pa ne bo razkrival, dokler z njimi o tem ne bo dosegel dogovora. Med možnimi se sicer že pojavljajo imena nekaterih njegovih ožjih sodelavcev, med njimi Patrick Vlačič, Andrej Horvat, Borut Jamnik, Ljubica Jelušič in Franci Križanič.

Napoved se Pahorju ne zdi prezgodnja in se ne boji, da bi ga doletela enaka usoda, kot je na predsedniških volitvah Lojzeta Peterleta, ki je ves čas veljal za favorita, a potem izgubil. Lažna skromnost po njegovem ne pride v poštev. Ne moremo bežati od odgovornosti za to, da vladi Janeza Janše postavimo alternativo. Če želimo to alternativo utrditi, pa moramo začeti zdaj, poudarja Pahor in dodaja: "Ne napovedujemo zmage, vidimo pa možnost, da jo dosežemo, če bomo imeli dober program in ekipo."

Napoved prvaka opozicije, da bo v primeru zmage na volitvah prevzel odgovornost za vodenje vlade, je včeraj pozdravil podpredsednik SDS in šolski minister Milan Zver, a je pristavil, da je to dvorezen meč. Zver upa, da bo Pahor izbral dobro ekipo, ki bo konkurenčna vladni, in da v njej ne bo kakšnih ekstremističnih politikov. Glede morebitnega sodelovanja v Pahorjevi vladi pa je dejal, da osebno ne bo ravnal drugače, kot bi ravnala SDS - ta bo sodelovala z vsemi "kolikor toliko" programsko sorodnimi strankami.

Razprava o tem, kdo bo minister, bo na vrsti po volitvah, pa je dejal predsednik Zares Gregor Golobič in ocenil, da bi bila "samovšečna prevzetnost danes razglašati, kdo bo minister". Da se stranka pripravlja na volitve, je samoumevno - tudi Zares bo najkasneje do konca maja predstavil ekipo, v kateri bodo tudi ljudje, ki bodo morda v prihodnji ministrski ekipi. "Nekaj je PR, drugo pa vsebina in program. Mi se bomo osredotočili na slednje," je dejal Golobič. Predsednica LDS Katarina Kresal pa je poudarila, da je Pahor interes za vodenje vlade napovedal že, ko se je odrekel predsedniški kandidaturi. "Vsak od nas, ki nastopamo v politiki, skuša prepričati volilce, da je sposoben upravljati državo in delati v dobro ljudi. Tudi sami že oblikujemo volilni program, za katerim stojijo kompetentni ljudje."