Ko bo Center Naložbe zaključil prevzem Infond Holdinga, bosta namreč kot povezani osebi skupaj obvladovala skoraj 43 odstotkov pivovarne, zato bosta morala v skladu s prevzemno zakonodajo takoj objaviti prevzemno ponudbo.

Laščani so se na konsolidacijo lastništva pripravljali več let, tako da trenutno prek prijateljskih družb obvladujejo več kot polovico lastništva. Ni težko predvidevati, da so odločitev za legalizacijo lastniških povezav sprožile zlasti napetosti v odnosih med Pivovarno Laško na čelu z Boškom Šrotom in vlado Janeza Janše. Mimogrede, v začetku leta 2006, ko so Laščani z aktualno vlado še dobro sodelovali, saj so ji v zameno za vstop v Mercator omogočili upravljanje časopisne hiše Delo, je država zmanjšala svoj delež v Pivovarni Laško s 15 na 7 odstotkov. Takrat je namreč Slovenska odškodninska družba delnice Laškega z Infond Holdingom zamenjala za delnice Impola in Intereurope. Kapitalska družba je obdržala svoj 7,2-odstotni delež, po nekaterih informacijah pa naj bi Kad, ki je nedavno objavil razpis za prodajo svojega deleža, delnice v kratkem prodal Engrotušu, in to celo po nižji ceni od prvotno ponujene.

Engrotuš se je v zadnjih mesecih tudi sicer krepil v lastništvu pivovarne, tako kot tudi Electa, ki jo vodi Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Engrotuš in Electa pri tem delata z roko v roki, ob čemer ni težko ugibati, da želita s kopičenjem delnic nagajati Laščanom. Razloge lahko iščemo tudi v osebnih zamerah Zorana Jankovića do Boška Šrota, saj se je prvi od vodenja Mercatorja pred dvema letoma moral posloviti zlasti na vztrajanje Pivovarne Laško.