Tretja SNS, nato LDS in Zares

Med strankami se je v anketi na tretje mesto uvrstila SNS, ki bi jo volilo 5,6 odstotka vprašanih. Sledita LDS in Zares s po 3,9 odstotka glasov. 3,3 odstotka vprašanih bi volilo SLS, 2,1 odstotka NSi, 1,1 odstotka pa DeSUS. 26,3 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volilo, 9,9 odstotka ne bi volilo nobene stranke, 5,1 odstotka vprašanih pa ne bi odšlo na volitve.

Glede na anketo, ki jo je časnik objavil oktobra, je v zadnjem mesecu največ pridobila SDS - novembra bi jo volilo 4,1 odstotka več vprašanih kot oktobra. Pridobile so tudi Zares (volilo bi jo 1,2 odstotka več vprašanih) ter SLS in DeSUS (obe sta v primerjavi z oktobrom pridobili 0,3 odstotka). Med strankami, ki izgubljajo, je največ izgubila LDS - novembra bi jo volilo 2,4 odstotka manj vprašanih kot oktobra. Sledi ji NSi (izgubila je 1,6 odstotka), tej pa SD in SNS. SD je izgubila 0,9 odstotka, SNS pa 0,4 odstotka.

Skoraj polovica vprašanih Janše ne podpira

Na vprašanje, ali podpirate predsednika vlade Janeza Janšo, je 39 odstotkov vprašanih odgovorilo, da premiera podpirajo. Ne podpira ga 45 odstotkov, 16 odstotkov pa je odgovorilo z "ne vem". Na vprašanje, v kolikšni meri zaupajo poročanju medijev, jih je 55 odstotkov odgovorilo, da medijem zaupa. 11 odstotkov vprašanih medijem popolnoma zaupa, sploh pa jim ne zaupa 26 odstotkov. Osem odstotkov vprašanih je odgovorilo z "ne vem".

Po oceni direktorja agencije RM Plus, ki je za časnik opravila omenjeno anketo, Branka Žnuderla je iz odgovorov tistih, ki so odgovarjali, mogoče sklepati, da se Slovenija deli na večino in manjšino. "Večino sestavljajo tisti, ki živijo slabše kot pred enim letom, ne podpirajo desnih strank, ne podpirajo Janše in zaupajo medijem. Tisti, ki so v manjšini, živijo bolje kot pred letom dni, podpirajo Janšo in desne stranke in ne zaupajo medijem."

Anketo je po naročilu uredništva Večera izvedla agencija RM Plus. Anketiranje je potekalo 22. in 23. novembra na reprezentativnem vzorcu 700 anketiranih.